Boeing chce porazit Airbus, plánuje letos prodat tisíc strojů

Boeing

Boeing Zdroj: CTK/AP

Americký výrobce letadel Boeing chce letos překonat evropský Airbus a stát se jedničkou na trhu velkých dopravních letadel. Na něm se ročně protočí zhruba 100 miliard dolarů (asi dva biliony korun). Boeing si stanovil pro letošní rok cíl získat zakázky na nejméně tisíc letadel, řekl šéf divize komerčních letadel firmy Jim Albaugh.

Loni prodal Boeing 921 letounů proti 1608 zakázkám Airbusu, který využil vysoké poptávky po jeho úsporné nové verzi modelu A320. Boeing zaváhal, když s podobným modelem nepřišel, a loni kvůli tomu jeho podíl na trhu letadel klesl nejníže v historii. Letos ale Airbus počítá se zakázkami jen na 600-650 letadel.

Hlavním nástrojem k dobytí ztracených pozic bude pro Boeing nový letoun 737 MAX, které je obdobou modelu A320neo od Airbusu. Na stroj, který začala americká firma prodávat loni v září, chce do konce roku získat zakázky na celkem tisíc kusů.
Albaugh slíbil, že Boeing bude také bránit svůj poloviční podíl na trhu úzkotrupých letadel, což je největší segment trhu o předpokládané hodnotě dvou bilionů dolarů během příštích 20 let.

V prvním čtvrtletí se Boeingu plán sesazení Airbusu z první příčky dařil. Společnost získala objednávky na 440 letadel, zatímco Airbus jen na 100 letounů. Airbus překonával Boeing v prodeji v deseti z posledních 11 let.