Boeing přežil odstávku Dreamlinerů, zisk mu vzrostl o pětinu

Ve Spojených státech mají Dreamliner jen United Airlines, které provozují šest těchto strojů. Svá tři letadla zatím vyřadila z provozu i společnost LAN z Chile. Zakázky má Boeing na více než 800 dreamlinerů.

Ve Spojených státech mají Dreamliner jen United Airlines, které provozují šest těchto strojů. Svá tři letadla zatím vyřadila z provozu i společnost LAN z Chile. Zakázky má Boeing na více než 800 dreamlinerů. Zdroj: ctk

Čistý zisk amerického výrobce letadel Boeing v prvním čtvrtletí vzrostl o téměř 20 procent na 1,1 miliardy dolarů (asi 21,9 miliardy korun). Odstavení letounů 787 Dreamliner se přitom na výsledku viditelně nepodepsalo, přerušení dodávek nejmodernějších letadel Boeingu v důsledku závady baterií ale přispělo k poklesu tržeb asi o 2,5 procenta na 18,9 miliardy dolarů (téměř 377 miliard korun).

Od poloviny ledna stroje Dreamliner s cestujícími nelétají kvůli několika případům přehřátí baterií a jejich vznícení. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v pátek schválil nový systém ochrany baterií před vznícením a udělal zásadní krok k tomu, aby se vlajková loď Boeingu mohla vrátit ke komerčním letům.

Boeing na začátku týdne začal instalovat do letadel Dreamliner nové systémy zabezpečení baterií a čeká se, že v nejbližších dnech začnou první tyto stroje létat s cestujícími. Boeing zatím nezveřejnil odhad nákladů z odstavení Dreamlinerů. Mezi analytiky se odhaduje, že to mohlo firmu stát zatím kolem 600 milionů dolarů. To je zanedbatelné ve srovnání s 20 miliardami dolarů, které firma věnovala na vývoj letounu, a se 120 miliardami USD vydaných na investice do jeho výroby. Dreamliner se má vyrábět 50 let.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje, který je i díky novým motorům zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla. Problém ale představují moderní lithium-iontové baterie, které jsou sice schopny uchovat větší objem energie, hrozí jim ale příliš rychlé vybití a vzplanutí.

Roční vývoj ceny akcií společnosti Boeing

Graf 24. 4. 2013.Graf 24. 4. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Zisk na akcii dosáhl 1,73 dolaru, což bylo 24 centů nad odhadem analytiků podle ankety agentury Thomson Reuters. Akcie Boeingu reagovaly na dnešní výsledkovou zprávu vzestupem o více než tři procenta.