Boeing: Tolik objednávek jsme ještě nikdy neměli

Boeing 737 MAX8

Boeing 737 MAX8 Zdroj: norwegian.com

Silně rostoucí poptávka po nových modelech se v prvním čtvrtletí postarala o neočekávaně vysoký růst amerického Boeingu. Výrobce letadel zvýšil obrat o 30 procent na 19,4 miliardy dolarů (3,64 bilionu korun), zisk stoupl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 58 procent.

Firma uvedla, že její objednávkové knihy nebyly ještě nikdy v historii tak plné, jako nyní. Nesplněné objednávky mají nyní hodnotu 380 miliard dolarů oproti 356 miliardám dolarů na začátku roku. Není to přitom na úkor počtu doručených civilních letadel. V prvním čtvrtletí výrobce předal zákazníkům 137 strojů, o 32 procent více v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Boeing navzdory neočekávaně dobrým výsledkům potvrdil svůj dřívější odhad celoročního růstu. Tržby by se měly pohybovat mezi 78 a 80 miliardami dolarů. Firma letos dodá 585 až 600 letadel.

Za většinou růstu ve čtvrtletí stály divize civilních letadel, jejichž obrat vzrost o 54 procent na 10,9 miliardy dolarů. O zbytek se postarala vojenská divize, jejíž obrat ale stoupl jen o osm procent.

Boeing vrací úder

Z výsledků prvního čtvrtletí se zdá, že americký výrobce se dotahuje na svého evropského rivala Airbus, který jej loni v počtu objednávek výrazně překonal. Boeing za toto čtvrtletí získal 412 nových objednávek, z toho 301 objednávek na novou verzi svého nejprodávanějšího modelu 737 MAX, která by se měla objevit v provozu v roce 2017.

Modernizovaná verze konkurenčního Airbusu A320 nazvaná neo se objeví o dva roky dříve. Podle dat z konce února již Airbus na letoun získal 1289 závazných objednávek. Boeing 737 MAX, který se do nabídky dostal později, si zatím objednalo přibližně 450 zákazníků.

Evropský výrobce nicméně nepředpokládá, že svůj loňský rekord v počtu objednávek zopakuje. Firma odhaduje, že oba konkurenti se v příštích letech budou o společný trh dělit přibližně rovným dílem.