Bohemia Energy od října zdraží elektřinu

Jiří Písařík, Bohemia Energy

Jiří Písařík, Bohemia Energy Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Společnost Bohemia Energy, největší alternativní dodavatel energií v ČR, zdraží od října části zákazníků elektřinu. Podle společnosti je důvodem rostoucí velkoobchodní cena komodity. Ze stejného důvodu už dříve oznámila růst cen pro některé zákazníky i většina dalších dodavatelů. Zpravidla se jedná o produkty, ve kterých si odběratelé dlouhodobě nezafixovali cenu.

„Současná úprava cen se dotkne zhruba 18 procent zákazníků BohemiaEnergy, v průměru se jejich celkový účet za elektřinu zvýší zhruba o devět procent. I v případě zdražení ale stále platí, že držíme levnější ceny než dominantní dodavatelé,“ řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Hana Novotná. Mezi takzvané dominantní dodavatele elektřiny patří v tuzemsku ČEZ, E.ON a Pražská energetika.

ČEZ, který je největším dodavatelem elektřiny v Česku, zdražil většině odběratelů z řad domácností elektřinu od začátku června. Účet u firmy stoupl zákazníkům, kteří nemají ceny zafixovány, a to v průměru o čtyři procenta. K podobnému růstu cen pro některé zákazníky přistoupil už na začátku roku E.ON. Některé produkty zdražuje také Pražská energetika nebo další významný alternativní dodavatel Centropol Energy.

„Pro běžné využití elektřiny, tj. svícení a provoz běžných spotřebičů, tato změna představuje navýšení měsíčních nákladů o asi 30 korun. Pokud elektřinou ohříváte vodu, pak se vaše náklady navýší průměrně o 90 korun měsíčně,“ stojí v oznámení, jež postupně Bohemia Energy zasílá zákazníkům, kterých se zdražení týká. ČTK ho má k dispozici.

Podle Novotné firma vždy se zdražováním přichází jako jedna z posledních a zlevňuje jako jedna z prvních. "Vzhledem k tomu, že však ceny elektřiny na velkoobchodních trzích i nadále rostou, a to nejenom kontrakty s dodávkou v roce 2019, ale i kontrakty s dodávkou v roce 2018, jsme nuceni přistoupit k úpravě cen u vybraných produktových řad, kde se cena ukázala za stávajících podmínek ekonomicky neudržitelná," sdělila mluvčí.

Dodala, že například dodávka elektřiny na čtvrté čtvrtletí letošního roku se od začátku roku na velkoobchodním trhu zvýšila o více 37 procent ze zhruba 41 eur (1060 Kč) za megawatthodinu (MWh) na 56,5 eura (1454 Kč) za MWh. Podle dřívějších vyjádření analytiků vzrostou letos domácnostem náklady na energie v řádu stokorun za rok.

Bohemia Energy dodávala na konci letošního července podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) elektřinu více než 400.000 a plyn téměř 200.000 odběratelů. Data OTE nezahrnují přesné počty zákazníků dominantních dodavatelů, k dispozici jsou tak údaje samotných firem. ČEZ například uvádí, že v Česku dodává elektřinu a plyn 2,7 milionu koncových zákazníků.