Bohemia Sekt postaví novou lisovnu, zvýší kapacity o polovinu

Bohemia Sekt

Bohemia Sekt Zdroj: ctk

Bohemia Sekt
Bohemia Sekt
3
Fotogalerie

Svůj záměr zaměřit se výhradně na výrobu sektů a šumivých a tichých vín podpoří Bohemia Sekt investicí 150 milionů korun. Své kapacity zpracování hroznů zvýší o více než polovinu díky tomu, že ve své dceřiné firmě Víno Mikulov postaví lisovnu. 

Skupina loni vypěstovala či nakoupila 11,5 milionu kilogramů hroznů. „Z toho jsme čtvrtinu museli zpracovat u externích zpracovatelů. To do budoucna nevidíme jako plně strategické,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 ředitel a jednatel tuzemské vinařské jedničky Ondřej Beránek. „Takže nyní hlavně musíme vyřešit, abychom si vše, co potřebujeme pro výrobu, zpracovávali sami,“ dodal. Investice navazuje i na snahu podniku kupovat vlastní vinice. Jejich rozloha se tak za pár let více než zdvojná- sobila na 470 hektarů.

„Zařízení by mělo v první etapě umožnit zpracování osmi milionů kilogramů hroznů s potenciálem rozšíření až na zhruba dvanáct milionů,“ uvedl Beránek. Vlastními silami dokáže skupina zpracovat až devět milionů kilogramů hroznů. Zhruba pět milionů připadá na Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích a další tři miliony na Dolní Dunajovice. Zhurba milion kilogramů dokáže zpracovat Vinařství Pavlov. Po spuštění nové linky v Mikulově skončí zpracování hroznů v Dunajovicích. Maximální kapacita celé skupiny by tak měla činit zhruba čtrnáct milionů kilogramů.

K investici přistupuje Bohemia Sekt ve chvíli, kdy za pět milionů eur prodal svou divizi lihovin v čele se značkou Pražská vodka skupině Stock Spirit vlastní- cí i likérku Stock Plzeň-Božkov. Důvodem je snaha zaměřit se výhradně na víno, do kterého Bohemia Sekt investuje již dlouhodobě. „Do pořízení pozemků a výsadby vinic směřuje téměř polovina našeho investičního rozpočtu už několik let,“ podotkl Beránek.

Rozhovor s šéfem Bohemia Sektu čtěte v úterním vydání deníku E15