BP bude stát katastrofa v Mexickém zálivu další miliardy

Brittish Petroleum, BP

Brittish Petroleum, BP Zdroj: ctk

Britský ropný konglomerát BP bude i nadále platit za havárii na plošině Deepwater Horizon v roce 2010, během které došlo k úniku milionů litrů ropy. Podle nejnovějších údajů má společnost uhradit další 2,5 miliardy dolarů (kolem 60 miliard korun). Celkem se tak náklady na havárii vyšplhají k téměř 62 miliardám dolarů před zdaněním (asi 1,5 bilionu korun).

Společnost se k dalším výdajům, které se týkají havárie, vyjádřila optimisticky. Podle BP by další náklady spojené s odstraňováním škod neměly narušit finanční výkony společnosti. „Během posledních několika měsíců jsme pokročili v kalkulaci zbylých materiálních nákladů havárie. Nyní můžeme říct, že tyto výdaje společnost dokáže zvládnout, což společnosti a jejím investorům umožňuje více se soustředit na budoucí cíle,“ uvedl Brian Gilvary, finanční ředitel BP.

K dohodě na federální, státní i místní úrovni, která se týká vyrovnání za katastrofu, došlo v minulém roce. Peníze mají jít především lokálním úřadům, BP je bude posílat dalších patnáct let.

Výbuch na plošině Deepwater Horizon se stal 20. dubna 2010. Exploze si vyžádala jedenáct obětí, sedmnáct lidí bylo zraněno. Celkem se do vod Mexického zálivu dostalo téměř 800 milionů litrů ropy, což znamenalo katastrofu především pro pobřeží amerického státu Louisiana.

V současnosti však pro společnost finanční vyrovnání za havárii není tím největším problémem. Kvůli nízkým cenám ropy skončila firma loni ve ztrátě přibližně 6,5 miliardy dolarů (157 miliard korun), výsledkem bylo propuštění asi sedmi tisíc zaměstnanců.