BP klesl čtvrtletní zisk, díky rafineriím ale překonal odhady

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Taema via Flickr

Britské ropné společnosti BP klesl čistý zisk za první tři měsíce roku meziročně o více než čtvrtinu na 2,6 miliardy dolarů (65,8 miliardy korun). Hospodaření firmy zasáhl prudký propad světových cen ropy. Příjmy z rafinační činnosti se jí ale podařilo výrazně zvýšit.

Čtvrtletní pokles podle agentury AP zahrnuje změnu hodnoty zásob. Zisk očištěný o tuto změnu a o jednorázové položky dosáhl 2,58 miliardy dolarů, což představuje oproti loňskému roku pokles o necelou pětinu. Zdaleka ale překonal odhady analytiků v průzkumu agentury Reuters, kteří přepokládali výsledek 1,28 miliardy USD.

Prudký pokles zisku zaznamenala divize těžby ropy. Upravený zisk před zdaněním jí klesl na 600 milionů dolarů z 4,4 miliardy dolarů před rokem. V divizi zpracování ropy ale upravený zisk před zdaněním stoupl na 2,2 miliardy dolarů z jedné miliardy dolarů před rokem.

Boj s propadem cen ropy

Těžařské společnosti se vyrovnávají s propadem cen ropy na světových trzích. Cena severomořské ropy Brent se v prvním čtvrtletí prodávala v průměru za 55 dolarů za barel, před rokem stála skoro dvojnásobek.

BP, které se kvůli propadu cen ropy dostala v loňském čtvrtém čtvrtletí do ztráty, v únoru uvedla, že v tomto roce sníží kapitálové výdaje o minimálně šestinu oproti původní prognóze.