Brabcovo ministerstvo odsouhlasilo firmě z Agrofertu velkou investici

Precheza

Precheza Zdroj: profimedia

Přerovská chemička Precheza z holdingu Agrofert získala od ministerstva životního prostředí, řízeného vládní stranou ANO Andreje Babiše, povolení k navýšení kapacity výroby. Přerovský magistrát se přitom obává zvýšení emisí znečišťujících látek do ovzduší. Rozhodnutí ministerstvo zveřejnilo v rámci procesu ekologického posuzování stavby.

Přerovská chemička získala pro realizaci záměru potřebné povolení od ministerstva životního prostředí vedeného Richardem Brabcem (ANO). To dalo rozšíření výroby zelenou s podmínkou, že navýšení výroby chemikálií proběhne spolu se zprovozněním úseku dálnice D1 Říkovice-Přerov, které se chystá na rok 2018.

Ministerstvo životního prostředí v současnosti ovládá vládní strana ANO, jejíž předseda a současný premiér Andrej Babiš, byl přes skupinu Agrofert vlastníkem firmy Precheza. Babiš ještě za minulé vlády kvůli tlaku politických oponentů převedl Agrofert do dvou svěřenských fondů.

Resort životního prostředí vyhodnotil ekologické dopady investice Prechezy jako “akceptovatelné”. Magistrát města Přerov přitom k dokumentaci vydal písemné prohlášení, ve kterém zdůrazňuje, že největší vliv záměru spatřuje v nárůstu emisí znečišťujících látek do ovzduší. Upozorňuje také na riziko většího zápachu, který bude chemička šířit.

Zpracovatelka posudku Pavla Žídková na základě toho souhlasila s tím, že do návrhu stanoviska bude zapracována podmínka, že se nenavýší výrobní emise žádné ze škodlivin.

Precheza plánuje do roku 2030 investovat do dalšího zvýšení výroby titanové běloby, která tvoří většinu jejích tržeb, více než miliardu korun. Roční kapacita její produkce by měla vzrůst téměř o pětinu ze současných 62 tisíc tun na 77 tisíc tun. S tím dále souvisí i navýšení výroby monohydrátu síranu železnatého ze 40 tisíc na 50 tisíc tun ročně. Kvůli navýšení kapacit chce také postavit tři nové objekty v areálu společnosti.

Precheza loni díky oživení trhu s titanovou bělobou zvýšila tržby o tři procenta na 3,035 miliardy korun. O rok dřív utržila 2,945 miliardy korun. Na loňských tržbách Prechezy se titanová běloba podílela 86 procenty. Trh titanové běloby vykazuje růst i v letošním roce. Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v České republice a její produkce míří z větší části na export. V Přerově zaměstnává zhruba šest stovek lidí.