Bratislavský VW chce poprvé snižovat platy, zkrátí pracovní dobu

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: E15 Anna Vackova

Jeden z největších exportérů a zaměstnavatelů na Slovensku chce letos snížit platy zaměstnanců o čtyři procenta. Bratislavský závod německé automobilky Volkswagen už svůj návrh oznámil odborářům v rámci kolektivního vyjednávání.

O záměru firmy dnes informoval slovenský deník Hospodárske noviny. Automobilka totiž investuje do modernizace a zefektivnění výrobních linek, a proto návazně hodlá zkrátit pracovní dobu zaměstnanců.

Volkswagen Slovakia k plánu snížení platů přistupuje vůbec poprvé v historii. Podle šéfa odborů Zoroslava Smolinského chce podnik zaměstnancům snížit pracovní dobu z osmi hodin na šest. Nestojí za tím podle jeho slov pokles zakázek, ale modernizace provozu a rušení nadbytečných nedělních směn. „Volkswagen v Bratislavě propouštění neplánuje,“ ubezpečil Smolinský.

„Žádáme vás, aby jste přihlédli k ekonomické situaci v automobilovém sektoru a jejímu vlivu na hospodaření Volkswagenu Slovakia v budoucnu, kdy jsou pracovní místa ohrožená,“ napsalo odborářům vedení firmy. „Kolektivní vyjednávání probíhá. O výsledcích budeme informovat po jeho ukončení,“ řekl mluvčí závodu Vladimír Machalík.