Británie zavřela svou první jadernou elektrárnu. Byla v provozu skoro 45 let

Nejstarší britský jaderný reaktor Wylfa 1

Nejstarší britský jaderný reaktor Wylfa 1 Zdroj: geograph.org.uk (CC BY-SA 2.0)

Británie uzavřela svůj nejstarší jaderný reaktor Wylfa 1, který byl v provozu téměř 45 let. Oznámil to jeho provozovatel, společnost Magnox. Uzavření reaktoru povede k postupnému zániku zhruba 500 pracovních míst.

Reaktor, který stojí na velšském ostrově Anglesey, měl být původně uzavřen již na konci loňského září. Jeho provoz byl ale nakonec prodloužen až do tohoto týdne, uvedla agentura Reuters.

Jaderná elektrárna Wylfa zahájila provoz v roce 1971 se dvěma reaktory, každý o výkonu 490 megawattů. Reaktor Wylfa 2 byl uzavřen již v dubnu roku 2012. Britský ministr pro záležitosti Walesu Stephen Crabb označil elektrárnu Wylfa za „ohromný úspěch pro Anglesey i pro britský jaderný průmysl“.

Elektrárnu a její okolí nyní čeká sanace, která by měla skončit v roce 2026. Reaktor a sklad paliva ale budou muset počat, jejich demontáž bude bezpečná až zhruba za devadesát let.

Společnost Horizon Nuclear Power, která je součástí japonské firmy Hitachi, nyní na ostrově Anglesey plánuje vybudovat novou jadernou elektrárnu Wylfa Newydd. Pokud tato elektrárna získá potřebná povolení, mohla by začít dodávat elektřinu v první polovině příštího desetiletí, píše server BBC.

„Ačkoli dnešek představuje konec jedné éry, znamená pro ostrov Anglesey i pro širší ekonomiku severního Walesu rovněž začátek éry nové,“ uvedla velšská ministryně hospodářství Edwina Hartová. „Wylfa Newydd přinese významné nové příležitosti na trhu práce i v dodavatelském řetězci,“ dodala.