Britové budou u Nitry zpracovávat mléko, Fico jim dá pobídku půl miliardy

Mléko, ilustrační foto

Mléko, ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Britská společnost Midia Agro plánuje na Slovensku investovat 98 milionů eur (2,65 miliardy korun) do výstavby nového závodu na zpracování mléka, ve kterém by mělo najít práci 320 lidí. Zástupci společnosti a vlády dnes podepsali memorandum o spolupráci.

Investor bude v továrně u Nitry na jihu Slovenska vyrábět například dětskou mléčnou výživu a další produkty, které bude vyvážet do Asie. Závod by mohl zpracovávat až čtvrtinu produkce mléka na Slovensku, zahájení výroby firma očekává za dva roky. Slovenský premiér Robert Fico po podpisu memoranda řekl, že vláda je připravena projekt podpořit pobídkami ve výši 18,5 milionu eur (půl miliardy korun).

Investice byla oznámena v době, kdy se slovenští zemědělci potýkají s nízkými výkupními cenami mléka. „Může ovlivnit výkupní ceny, které jsou nižší o pět až sedm procent oproti evropským cenám. Investice ovšem posílí trh, prvovýrobci přestanou snižovat stavy dojnic a dokonce může přispět k tomu, že se tyto stavy začnu zvyšovat,“ citovala slovenská média ministra zemědělství Ľubomíra Jahnátka.

Krátce před nadcházejícími parlamentními volbami na Slovensku jde o další oznámenou investici, která by měla pomoci snížit nezaměstnanost v zemi, jež se dlouhodobě drží nad průměrem EU.

¨

Projekty na Slovensku v uplynulých dvou týdnech ohlásila společně se zástupci slovenské vlády také americká společnost Theta Energy Group, která plánuje investovat na Slovensku do elektrárny ve Vojanech a technologického parku 600 až 800 milionů dolarů (14,8 až 19,7 miliardy korun).

Slovenská vláda podepsala také memorandum se společností RKN Global Europe, která slíbila investovat 89 milionů eur (2,4 miliardy korun) a zaměstnat na středním Slovensku 1200 lidí ve výrobě například čistopisů osobních dokladů a přístrojů na kontrolu pravosti cestovních dokladů a totožnosti.