Britská matka ostravských hutí škrtá náklady a chystá propouštění

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
7
Fotogalerie

Britská společnost GFG, která vlastní i hutní podnik Liberty Ostrava, se chystá snižovat náklady a propouštět. Firma podnikatele Sanjeeva Gupty reaguje na prudký pokles poptávky po oceli v důsledku koronavirové krize. Útlum by podle ní mohl trvat až 18 měsíců.

Konglomerát GFG podniká v oblasti oceli, hliníku a infrastruktury a zaměstnává asi 35 tisíc lidí. Firma uvedla, že se bude muset přizpůsobit nové situaci na trhu, plánuje proto snížit náklady o 30 procent. Přistoupí i k rušení pracovních míst, k tomu ale podrobnosti neuvedla.

„Poptávka v odvětvích, která spotřebovávají ocel, v některých regionech klesla o 20 až 40 procent - dopady zřejmě přetrvají 12 až 18 měsíců, což zhorší situaci na již tak náročném trhu,“ uvedla GFG.

Firma dodala, že její ocelárny a hliníkárny dodrží závazky v ochraně klimatu, aby se do roku 2030 mohly stát uhlíkově neutrální. Sdělila také, že investuje do nových nízkouhlíkových technologií v České republice, Rumunsku a v Austrálii.

Konglomerát sloučil své ocelářské operace do nového subjektu Liberty Steel, aby byl připraven na případný vstup na burzu. V lednu uvedl, že svá aktiva v obchodu s hliníkem převede do nové společnosti ALVANCE se sídlem v Paříži.

Gupta koncem května navštívil Ostravu. Odboráři ho tam přivítali projevy nesouhlasu, na jednání se s nimi pak dohodl, že o problémech budou komunikovat napřímo. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má kolem 6000 zaměstnanců.