Britské letectvo vstupuje do další éry, nový bitevník ho vyjde na dvě miliardy liber

Letoun Tempest

Letoun Tempest Zdroj: Profimedia

F-35
Lockheed Martin F-35
Typhoon figter jet
Typhoon figter jet
5
Fotogalerie

Veletrh ve Farnborough patří mezi nejdůležitější události leteckého průmyslu. Britské ministerstvo obrany si ho vybralo pro prezentaci nového stroje, který má nahradit víceúčelový letoun Eurofighter Typhoon. Ten se vyrábí od roku 1984. 

Nový letoun nese jméno Tempest neboli Bouře. Vyrobit by ho mělo konsorcium firem Bae Systems společně s producentem pohonných jednotek Rolls-Royce, italským Leonardem a zbrojařem MBDA.

Britská vláda má do projektu investovat dvě miliardy, poprvé by měl stroj vzlétnout kolem roku 2035. „Jsme po století světovým lídrem v leteckém boji se záviděníhodnou škálou dovedností a technologií, díky čemuž jsme odhodláni, aby to tak zůstalo,“ uvedl pro BBC britský ministr obrany Gavin Williamson.

V polovině 30. let by se tak tempesty měly připojit k typhoonům a letounům F-35. Dohromady má britské letectvo těchto strojů přes 150. V příštím roce nicméně flotilu čeká vyřazení víceúčelových bitevníků Panavia Tornado.

Tempest by měl v budoucnu nabízet rovněž možnost bezpilotního provozu, na palubě má pak být nejnovější technologie – například umělá inteligence pro zaměřování cílů, případně laserová a mikrovlnná děla.

Británie se tímto krokem symbolicky odloučila od Německa a Francie. Dvojice zemí již dříve oznámila, že bude společně pracovat na vývoji letounu nové generace, který má typhoony a falcony rovněž nahradit. Jejich letoun by měl vejít do provozu v roce 2040. Jedním z požadavků na stroj nové generace přitom je, aby dokázal spolupracovat s bezpilotními letouny.