Brněnská Alta chce v Srbsku postavit tepelnou elektrárnu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká strojírenská společnost Alta chce v blízkosti jihosrbského města Sjenica postavit tepelnou elektrárnu za přibližně 800 milionů eur (přes 22 miliard Kč). S odkazem na srbská média o tom informuje agentura APA.

Bělehradský deník Blic kromě jiného uvádí, že pokud bude kontrakt podepsán do poloviny příštího roku, jak Češi doufají, mohla by elektrárna zahájit provoz v roce 2019.

Financování tohoto projektu, o němž se už jedná dva roky, je ale prý stále nejasné. Srbský ministr energetiky Aleksandar Antić vysvětlil, že Srbsko se vzhledem k nedávné úvěrové dohodě s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) nemůže pouštět do žádného projektu, který by vyžadoval úvěrové garance státu.

Veřejný dluh Srbska podle nedávných informací médií už dosahuje téměř 70 procent hrubého domácího produktu (HDP). V úvahu by proto podle ministra připadal jiný způsob financování, něco jako partnerství veřejného a soukromého sektoru.

Podle listu Politika chce Alta v rámci téhož projektu také modernizovat dva uhelné doly v blízkosti Sjenice - Štavalj a Soko - a ještě jeden nově otevřít. Ročně by se tam měly těžit nejméně tři miliony tun uhlí. Štavalj a Soko nyní ročně dodávají kolem 200 tisíc tun uhlí.

Skupina Alta jednotlivé kontrakty většinou nekomentuje. Loni jí vzrostly tržby o 15,5 procenta na 12,5 miliardy korun. Skupina také zvýšila zisk. Po zdanění vydělala 304,4 milionu Kč, což je více než dvojnásobek zisku z roku 2012. Alta je tradičně aktivní především v Rusku, Kazachstánu, Bělorusku a na Ukrajině. Chce ale působit i v jiných zemích, například v Turecku.

Alta sdružuje několik strojírenských firem. Patří do ní výrobce obráběcích strojů ŠKODA MACHINE TOOL, TOS KUŘIM-OS a ČKD BLANSKO-OS nebo dodavatel technologických celků pro hlubinnou a povrchovou těžbu SE-MI Technology. V roce 2012 vznikla společnost ALVEL, která je společným projektem Alty a ruského TVELu. Firma působí v oblasti jaderné energetiky.

Vývoj srbského veřejného dluhu k HDP