Brusel schválil pobídku pro Nexen. Česko dá Korejcům 3,2 miliardy

Továrna firmy Nexen Tire v korejském Changnyeong

Továrna firmy Nexen Tire v korejském Changnyeong Zdroj: Nexen Tire

Evropská komise schválila Česku investiční pobídku pro společnost Nexen Tire. Továrna na pneumatiky u Žatce tak může získat regionální podporu ve výši téměř 117 milionů eur (přes 3,2 miliardy korun).

Dohodu, podle níž níž firma investuje do nového závodu u Žatce 22,8 miliardy korun, podepsal premiér Bohuslav Sobotka s šéfem Nexenu Kang Pjung-čungem na konci června. Vláda podle nich poskytne Korejcům investiční pobídky až 3,8 miliardy korun. Vyjednávání o vstupu Nexenu trvala 13 měsíců, Česko nakonec uspělo v boji o investici s Polskem.

Evropská exekutiva míní, že české pobídky odpovídají evropským pravidlům o státní podpoře a „budou napomáhat regionálnímu rozvoji, aniž by přitom nepatřičně narušovaly hospodářskou soutěž na vnitřním trhu“.

Česko oznámilo Bruselu, že plánuje podpořit výstavbu nové továrny na pneumatiky celkovou částkou 116,8 milionu eur (přes 3,2 miliardy korun). Tato suma sestává z přímé dotace ve výši 39,7 milionu eur (přes miliardu korun), z příspěvku na vytvoření pracovních míst ve výši 10,1 milionu eur (asi 272 milinů korun) a z daňových úlev a zvýhodněné ceny pozemku vyčíslených přibližně na 67 milionů eur (cca 1,8 miliardy korun).

Otevření do roku 2018

Firma hodlá továrnu otevřít v žatecké průmyslové zóně Triangle do roku 2018. Stane se prvním závodem Nexenu mimo Asii a celkově čtvrtým, na Žatecku by díky němu mělo vzniknout kolem tisícovky pracovních míst. Nexen se vyhoupne mezi největší zahraniční investory v Česku.

Z hlediska výdajů státu to ale není vše, vláda totiž ještě poskytne kompenzace Ústeckému kraji za slevu na pozemky 302 milionů korun a hmotné podpory na školení a rekvalifikace ve výši 92 milionů. Pro srovnání, Hyundai v Nošovicích vyčerpal na pobídkách 3,8 miliardy korun z 5,5 miliardy státem přislíbené podpory.