Bruselu vadí německé výjimky ze „zelené“ přirážky, zahájí vyšetřování

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pixmac.cz

Evropská komise brzy zahájí oficiální vyšetřování německých výjimek a slev z placení nákladů za obnovitelnou energii. Komise to upřesnila poté, co agentura Reuters napsala, že německou vládu už o zahájení vyšetřování informoval evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

„Předběžné vyšetřování nyní skončilo a komise brzy zahájí formální zkoumání,“ uvedla komise. Bruselu se nelíbí, že některé firmy v Německu mají výjimku z placení ekologické přirážky v ceně elektřiny a další slevy za energii a chce zjistit, zda to může představovat narušení hospodářské soutěže v EU. Velkým odběratelům elektřiny tak hrozí, že jim komise nařídí vrátit miliony eur, které jim vláda v předešlých letech odpustila. Berlín chrání výjimkami domácí průmysl před ničivými důsledky vlastní politiky masivní a mimořádně nákladné podpory solární a větrné energie.

Výjimka se týká tisíců podniků, zejména z odvětví náročných na energii, jako je ocelářství, výroba cementu nebo chemický průmysl, ale i dalších sektorů. Tíha plateb za obnovitelné zdroje o to více dopadá na domácnosti a malé firmy, které žádnou výjimku ani slevu nemají.

Výjimky umožňuje německý zákon o obnovitelných zdrojích energie. Letos jej zpochybnil evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger, podle něhož je řada jeho ustanovení v rozporu s pravidly evropského vnitřního trhu a hospodářské soutěže.