Budoucí majitel Prazdroje před fúzí prodává dluhopisy za bilion

AB Inbev

AB Inbev Zdroj: AB Inbev

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev dnes zahájila prodej dluhopisů v hodnotě 46 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Informovala o tom agentura Reuters. Získané peníze chce firma InBev využít k financování převzetí konkurenčního pivovaru SABMiller. Je to druhá největší taková emise podnikových dluhopisů v historii.

Prvenství drží americká telekomunikační společnost Verizon, která v roce 2013 prodala dluhopisy za 49 miliard dolarů. Prodejem financovala odkoupení podílu ve společném podniku Verizon Wireless od skupiny Vodafone.

Chystaný prodej dluhopisů Anheuser-Busch InBev ale zřejmě vyvolal rekordní poptávku ze strany investorů. Firma podle Reuters přijala objednávky na nákup papírů v hodnotě 110 miliard dolarů. Podle nejmenovaného bankéře, kterého Reuters citoval, se toto číslo zřejmě již zásadně nezmění. Verizon oproti tomu v rámci své emise evidoval objednávky za 101 miliard dolarů.

InBev loni v listopadu předložil oficiální nabídku na koupi SABMilleru za zhruba 107 miliard dolarů (2,67 bilionu korun). Akvizice, kterou musejí schválit regulátoři, by mohla být jednou z největších fúzí v historii. SABMiller je rovněž vlastníkem Plzeňského Prazdroje.