Budvar prodal nejvíc piva ve své historii, dostal se na hranici svých možností

Budvar

Budvar Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Anders Adermark via Flickr

Pivovar Budějovický Budvar
Pivovar Budějovický Budvar
Pivovar Budějovický Budvar
Pivovar Budějovický Budvar
Pivovar Budějovický Budvar
7
Fotogalerie

Budějovický Budvar loni prodal 1,61 milionu hektolitru piva, což je nejvíce v historii podniku. Za 11 let zvýšil pivovar výstav o 40 procent. Meziročně výstav vzrostl o 0,8 procenta, oznámil mluvčí Budvaru Petr Samec. Loňský prodej piva mohl být podle něj ještě vyšší, ale pivovar již v roce 2015 dosáhl horní hranice svých výrobních i logistických kapacit.

Budvar, který vlastní stát, letos investuje 750 milionů korun. Auditované obchodní a hospodářské výsledky zveřejní podnik v létě. Na celkovém exportu piva z České republiky se loni Budvar podílel podle předběžných odhadů více než 20 procenty. "Náš nejdůležitější produkt je světlý ležák Budweiser Budvar, podílí se na prodaném objemu piva téměř 60 procenty," řekl Samec.

Nárůst výroby je dlouhodobým trendem: v roce 2006 byl výstav pivovaru 1,15 milionu hektolitru, od té doby se objem zvýšil o 40 procent. "Výsledky mohly být ještě lepší, ale pivovar je již od roku 2015 na horní hranici výrobních a logistických kapacit. Především v hlavní sezoně jsme dokonce bohužel museli v řadě případů odmítat objednávky našich zákazníků," řekl Petr Žáček, pověřený řízením Budvaru.

Další zvýšení prodeje piva bude možné až poté, co pivovar dokončí investice za dvě miliardy korun plánované do roku 2020. Rozšíří se logistika a zvýší výrobní kapacity, aby výstav pivovaru dosáhl ročního objemu dvou milionů hektolitrů. Letos pivovar investuje 750 milionů korun.

Mezi dokončené projekty patří nové přetlačné tanky - tlakové nádoby určené pro přípravu piva - o objemu 10 tisíc hektolitrů. Nyní se předělává centrální informační systém, staví se automatizovaný sklad s kapacitou téměř 20 tisíc paletových míst, technologická lávka a silniční most. Finišuje projektová příprava k dalšímu rozvoji, který zahrnuje rozšíření kvasných kapacit, stavbu třetí lahvové stáčecí linky, rozšíří se kapacita varny a sklepů. Investice zrychlí distribuci piva v Česku i v zahraničí.

"Očekávaný rozvoj však může zastavit zákon o registru smluv. Proto Budvar usiluje o získání výjimky. Pokud ji nezískáme, ztratíme konkurenceschopnost, což přinese pokles tržeb a nárůst nákladů. Výsledkem budou horší výsledky hospodaření a v krajním případě propad do účetní ztráty," řekl Žáček.

Pivovar nyní dočasně vede jeho ekonomický ředitel Petr Žáček poté, co loni rezignoval Jiří Boček. Ministerstvo zemědělství vybere nového ředitele až ze tří kandidátů na konci března nebo na začátku dubna.

Budvar vyváží pivo do 76 zemí. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, nese od roku 1967 název národní podnik Budějovický Budvar. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.