Buffet investuje 2,5 miliardy dolarů do největší fotovoltaiky na světě

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Solární průmysl hlásí dobrou zprávu. Legendární investor Warren Buffett věří v úspěch nových technologií a zaplatí 2,5 miliardy dolarů na rozvoj fotovoltaických projektů.

Společnost SunPower oznámila, že se prodává svůj projekt na 579 megawattovou elektrárnu Antelope Valley Solar v Kalifornii. Kupcem je energetická část Buffettova holdingu Berkshire Hathaway. Ta má za projekt zaplatit až 2,5 milionu dolarů.

Podle agentury Bloomberg se jedná o největší solární projekt na světě. Výstavba začne již v tomto čtvrtletí a očekává se, že bude hotova do konce roku 2015.

Pětiletý vývoj akcií společnosti Berkshire Hathaway

Akcie třídy A Berkshire HathawayAkcie třídy A Berkshire Hathaway

Loňský nárůst ceny akcií společnosti Berkshire Hathaway

Warren Buffett, akcieWarren Buffett, akcie | Die Welt

„Projekty v Antelope Valley představují historický milník v energetickém sektoru,“ uvedl šéf společnosti SunPower Howard Wenger. Kalifornie chce do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů na úroveň z roku 1990, upozornila agentura Reuters.

Investiční matador Warren Buffett přišel loni v srpnu o třetí místo v žebříčku největších boháčů. Šéf společnosti Berkshire Hathaway za loňský rok vydělal 5,1 miliardy dolarů, přestože se vzdal desítek milionů akcií své společnosti ve prospěch charity a většinu roku strávil lobbováním za vyšší zdanění bohatých Američanů.