Bulharsko postaví jaderný reaktor za 100 miliard. Dohodlo se s Westinghousem

Roční výroba elektřiny z jádra podle zemí

Roční výroba elektřiny z jádra podle zemí Zdroj: World Nuclear Industry Status Report 2014

Bulharsko podepsalo dohodu o stavbě nového jaderného reaktoru. Náklady na výstavbu jaderného bloku Kozloduj, který má spustit výrobu v roce 2023, by měly dosáhnout pěti miliard dolarů (cca 103 miliard korun).

Bulharsko je jednou z mála zemí Evropské unie, která po havárii v japonské Fukušimě v roce 2011 plánuje nový jaderný reaktor. Elektrárna v Kozloduji má nyní dva sovětské reaktory o výkonu 1000 megawattů.

Bulharsko zároveň patří mezi pět zemí EU, které jsou zcela závislé na dodávkách jaderného paliva z Ruska. Podobně je na tom i Česko, Slovensko, Maďarsko a Finsko. Dohoda tak odpovídá nové strategii EU, která doporučuje omezit závislost na jediném dodavateli u jakéhokoli druhu energie.

Westinghouse, který staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a podílela se i na výstavbě prvních dvou bloků českého Temelína, by měla podle dohody získat 30 procent v podniku Kozloduj NPP, dceřiné firmě Kozloduj pro výstavbu nových reaktorů. Westinghouse pro nový blok dodá veškeré vybavení, projekční a inženýrské práce a palivo. Na stavbě se bude podílet také japonská Toshiba, která rovněž ovládne malou část třetinového podílu firmy.

„Smlouva je podepsána. Nicméně, vstoupí v platnost, pouze pokud ji schválí příští vláda,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel jaderné elektrárny Kozloduj Ivan Genov.

Čekání na novou vládu

Důvodem, proč stavba bude v kompetenci až nové vlády, je to, že minulý týden odstoupila dosavadní levicová vláda. Nová vláda by nicméně měla dohodu se společností odsouhlasit. Před říjnovými volbami se totiž jeví jako nejsilnější pravicová strana GERB, která posílení energetické nezávislosti podporuje.

Roční výroba elektřiny z jádra podle zemíRoční výroba elektřiny z jádra podle zemíRoční výroba elektřiny z jádra podle zemí | World Nuclear Industry Status Report 2014Zdroj: World Nuclear Industry Status Report 2014

Po schválení přijde na řadu jednání ohledně financování stavby. V aktuálně podepsaném prohlášení Westinghouse slibuje, že se bude starat o veškeré zařízení elektrárny a dodá jaderné palivo. V příštím roce by americká společnost vypsala soutěž pro firmy, které by nový jaderný blok postavily.

Zatím zasažena jenom ropa

Evropská unie tento týden schválila nové ekonomické sankce vůči Rusku. Způsobily největší napětí mezi Ruskem a Západem od dob Studené války.

Sankce se zatím vyhnou dodávkám energií. Zaměřují se však na technologie pro budoucí ropné projekty. EU rovněž zintenzivňuje své úsilí o snížení závislosti na ruských energetických dodávkách.