Bulharsko prodá akcie distributorů Energo-Pro za 700 milionů

elektřina

elektřina Zdroj: profimedia.cz

Bulharsko odstartuje prodej svých třetinových podílů ve dvou distributorech elektřiny, které kontroluje česká energetická skupina Energo-Pro. Dohromady chce za ně získat minimálně 53,3 milionu leva, což je zhruba 700 milionů korun.

Vláda balkánské země nabídne od 3. října na sofijské burze 434 940 akcií firmy Energo-Pro Networks a 495 533 akcií Energa-Pro Sales.

„Privatizační agentura určila minimální cenu za jednu akcii Energa-Pro Networks ve výši 109,87 leva a u Energa-Pro Sales 11,09 leva. Celkem to činí 53,3 milionů,“ uvedl pro agenturu Reuters Alexander Zahariev z brokerské firmy FFBH, která emisi spravuje.

Bulharsko plánuje použít výnosy z prodeje k posílení veřejných financí a doufá také v oživení tamější burzy, která trpí nízkou likviditou. „Na stagnujícím trhu čekají na příležitost velcí investoři, jako jsou soukromé penzijní fondy,“ vysvětlil Zahariev.

Sofijská vláda rovněž , patrně listopadu, své minoritní podíly v distributorech ovládaných ČEZ. Za ně hodlá vyinkasovat přes 100 milionů leva (kolem 1,3 miliardy korun).

Svitavská Energo-Pro koupila 67procentní podíly v bulharských distribučních firmách od německého E.On letos v červnu za 2,4 miliardy korun. Podniky mají na severovýchodě země asi 1,1 milionu zákazníků.