Bývalý šéf Staropramenu nastoupil do mateřské Molson Coors, řídí export a licenční výrobu

Zbyněk Kovář

Zbyněk Kovář Zdroj: E15 Michael Tomes

Zbyněk Kovář
Staropramen
ilustrační foto, návštěvnické centrum, Staropramen,
Výstav loni stoupl. Po předloňském poklesu výstavuPivovarů Staropramen způsobeném krizí a zvýšení spotřební daně na pivo loni výstav firmy stoupl o osm procent
Pivovar Staropramen sídlí na pražském Smíchově nepřetržitě od roku 1869. Nyní se možná dočká rekonstrukce centrála tuzemské pivovarské dvojky
10
Fotogalerie

Někdejší letitý šéf Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář nastoupil od října na pozici ředitele pro export a licenční výrobu Molson Coors Europe ze skupiny Molson Coors, která pražský a ostravský pivovar vlastní. Informací deníku E15 potvrdila mluvčí Staropramenu Denisa Myhlbachrová.

Kovář opustil post šéfa tuzemské pivovarské dvojky na konci března po osmi letech. Poté si vzal volno a jednal o svém dalším působení v rámci v rámci kanadsko-americké skupiny, která se majiteli Staropramenu a Ostravaru a dalších značek stala v roce 2012.

„Změna vlastníka se pro mne stala příležitostí uplatnit zkušenosti, které jsem nabyl,“ uvedl tehdy v rozhovoru pro deník E15 dvaačtyřicetiletý Kovář.

„Rozhodoval jsem se, jestli se ve Staropramenu snažit dožít, což by bylo určitě pěkné. Pro svůj osobní rozvoj jsem si ale říkal, že toho mám ještě hodně před sebou. Kde budu působit v rámci skupiny Molson Coors, je v jednání, existuje několik scénářů,“ dodal tehdy.

Kováře na nejvyšším postu v pivovaru vystřídal od dubna Petr Kovařík, který se do Česka vrátil po pětiletém působení v čele maďarské pivovarské společnosti Borsodi Sorgyar. Firma patří rovněž do skupiny Molson Coors, sedmé největší pivovarnické skupiny na světě.

V Pivovarech Staropramen přitom Kovařík působil před odchodem do Maďarska šestnáct let na manažerských či ředitelských postech ve výrobě, logistice či obchodu.

Bývalý šéf Staropramenu Kovář kromě ekonomické krize, která měla za následek dočasný propad výstavu piva, zažil i na české poměry nezvyklé tři změny majitele pivovaru. Ještě na nižší pozici se potkal s předáním pivovaru ze strany britské skupiny Bass belgickému Interbrew, která se posléze stala součástí světové jedničky AnheuserBusch InBev.

V roce 2009 se již za Kovářova šéfování pivovar stal součástí investiční skupiny CVC Capital Partners, od níž v roce 2012 středoevropskou skupinu StarBev v čele s pražským pivovarem koupil nynější majitel Molson Coors.