Carlsberg se propadl do ztráty, propustí dva tisíce lidí

Carlsberg

Carlsberg Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Peter Kirkeskov Rasmussen via Flickr

Dánský pivovar Carlsberg se kvůli špatným výsledkům na ruském a čínském trhu ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty. Společnost také oznámila, že sníží počet pracovníků v administrativě o zhruba 15 procent, což představuje asi dva tisíce míst. Doufá, že jí to pomůže vrátit se k růstu.

Společnost sice během tří měsíců do konce září vytvořila provozní zisk ve výši 3,5 miliardy dánských korun před mimořádnými náklady. Po zaúčtování těchto nákladů ale vykázala ztrátu před zdaněním ve výši 4,6 miliardy DKK (16,7 miliardy korun). Ve stejném období před rokem byla v zisku tři miliardy DKK.

Carlsberg je již nějakou dobu pod tlakem kvůli propadu na ruském a ukrajinském trhu, odkud pochází více než čtvrtina jeho provozního zisku. Pivovar v Rusku zápolí s poklesem ekonomiky i tvrdší regulací. Letos tam zavřel dva pivovary a v těch zbývajících hodlá snížit produkci. Reorganizaci firma plánuje i v Británii a v Číně, kde by mohla zavřít některé menší pivovary, prohlásil dnes generální ředitel Cees 't Hart.

Odpisy za deset miliard

Společnost uvedla, že kvůli nákladům na restrukturalizaci a snížení hodnoty majetku zaznamená odpisy ve výši zhruba deset miliard DKK. Většinu z nich již firma zaúčtovala v tomto kvartálu. V následujícím čtvrtletí by měly tyto odpisy činit až 1,5 miliardy DKK.

Náklady spojené s Ruskem firma odhaduje na pět miliard DKK. Náklady spojené s jejími čínskými aktivitami budou činit čtyři miliardy DKK a odpisy v britských aktivitách 600 milionů DKK.

Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě. Mezi jeho nejznámější značky patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. V České republice Carlsberg loni koupil jednapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru. Dánská společnost už také řadu let úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem.