Carlsbergu kvůli slabému prodeji v Rusku o pětinu klesl zisk

Carlsberg

Carlsberg Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Peter Kirkeskov Rasmussen via Flickr

Provozní zisk dánské pivovarnické skupiny Carlsberg se ve čtvrtém čtvrtletí kvůli prudkému poklesu prodeje na klíčovém ruském trhu snížil o 22 procent na 1,8 miliardy dánských korun (v přepočtu 6,7 miliardy korun). Firma dnes oznámila, že její generální ředitel Jorgen Rasmussen v červnu odejde do důchodu.

Čtvrtletní tržby ve východní Evropě kvůli slabé poptávce v Rusku klesly o 32 procent. V západní Evropě se snížily o čtyři procenta, zatímco v Asii o 39 procent vzrostly.

Devětapadesátiletý Rasmussen stojí v čele podniku od roku 2007. Ve funkci ho nahradí Cees 't Hart, který je šéfem nizozemské mlékárenské společnosti Royal FrieslandCampina.

Zavřeli už dva pivovary

Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě. Mezi jeho nejznámější značky patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. Firma se nyní potýká s prudkým poklesem poptávky v Rusku, kde se nedávno rozhodla zavřít dva z deseti pivovarů.

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními důsledky levné ropy a ukrajinské krize. Prodej piva v Rusku navíc již delší dobu tlačí dolů regulační opatření, jejichž cílem je omezit alkoholismus. Od roku 2008 se ruský trh s pivem podle agentury Reuters propadl o více než 30 procent.

V České republice Carlsberg loni koupil jednapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru. Dánská společnost už také řadu let úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem. Ten je od června 2007 výhradním dovozcem Carlsbergu do České republiky. Carlsberg se naopak stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích.