Ceny pohonných hmot v Česku letí vzhůru. Za benzin dají řidiči více než 40 korun

Pohonné hmoty.

Pohonné hmoty. Zdroj: Blesk:Martin Pekárek

Pohonné hmoty.
Pohonné hmoty.
Pohonné hmoty.
4
Fotogalerie

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku ve čtvrtek poprvé přesáhly 40 korun za litr. Benzin nabízejí pumpy v průměru za 40,40 korun, naftu o haléř levněji. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která sleduje průměrné ceny paliv od začátku roku 2005.

Ve srovnání se čtvrtkem předchozího týdne zdražil Natural 95 přibližně o tři koruny a nafta zhruba o čtyři. U nafty to představuje nejvýraznější mezitýdenní nárůst od začátku sledování. Benzin zdražoval rychleji než v současnosti počátkem září 2005, vyplývá z dat CCS.

„Dynamika zdražování nafty je výrazně vyšší než u benzinu,“ upozornil Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil. Na mnohých pumpách se podle něj cena nafty dostala na 43 i 44 korun. „I přes loňské snížení spotřební daně o korunu je tak nafta ve srovnání s Naturalem 95 často o 1,50 koruny za litr dražší,“ dodal Duraković.

Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Cena ropy se ve čtvrtek přiblížila ke 120 dolarům za barel, česká měna naopak dále oslabila nad 23 korun za dolar, uvedla společnost Axigon.

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
• Videohub

Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze. Průměrná cena litru benzinu i nafty se v současnosti v metropoli blíží 41 korunám. Naopak nejlevnější paliva tankují motoristé na jihu Čech, kde litr naturalu stojí 39,62 koruny a diesel 39,54 koruny.

Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se průměrná cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 koruny a nafty nad 37 korun za litr. Před rokem touto dobou stál litr benzinu v Česku v průměru 29,50 koruny. Litr nafty vyšel motoristy na 28,20 koruny.