Ceny surovin komplikují hospodaření průmyslových podniků

ilustrační foto

ilustrační foto

V hospodářských výsledcích průmyslových podniků se začínají odrážet rostoucí ceny surovin. Dokládá to Finanční analýza podnikové sféry za loňský rok, kterou dokončilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Celý minulý rok se hospodářské výsledky podnikatelů ve zpracovatelském průmyslu a službách zlepšovaly spolu s tím, jak se rozjíždělo světové hospodářství. Ve druhém pololetí se ale začaly projevovat vysoké ceny komodit a dalších vstupů. Na to ovšem firmy nechtěly reagovat zdražením, protože se bály ztráty cenové konkurenceschopnosti. Vyšší náklady se tak musely odrazit v nižších ziscích,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Roční hodnota ekonomického zisku (EVA) v odvětvích

EVA v odvětvíchEVA v odvětvích | MPO Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Zhoršení finančních výsledků ve druhé polovině loňského roku bylo nejvíce patrné u podniků pod zahraniční kontrolou, jejichž vstupy a produkce jsou nejvíce globalizované.

„Právě zahraniční firmy jsou totiž většinou více zapojené do světové ekonomiky, takže se musejí vyrovnávat s větší konkurencí,“ vysvětlil Jaroslav Vomastek, ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ve srovnání s rokem 2009 se loni finanční výsledky zhoršily většině firem podnikajících v oblasti těžby surovin, v energetice nebo ve stavebnictví. „V závěru roku 2010 si mírně polepšily těžební společnosti; v oblasti stavebnictví se také začalo dařit inženýrskému stavitelství, protože se rozjely některé veřejné zakázky,“ dodal Vomastek.

Jediná oblast, která loni v odvětví služeb skončila v kladných hodnotách byly tradičně informační technologie a telekomunikace.