ČEPS: Tranzit elektřiny českou soustavou loni vyskočil o 40 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tony Boon, Wikimedia Commons

Tranzit elektřiny přes českou přenosovou soustavu byl loni rekordní, meziročně vzrostl o 40 procent. Uvedla to společnost ČEPS, která soustavu provozuje. Nápory elektřiny hlavně z Německa Česko dlouhodobě trápí. Mluvčí firmy Barbora Peterová dodala, že náklady ČEPS na opatření spojená s nápory elektřiny ze zahraničí činily loni více než 90 milionů korun.

„Je to o polovinu více než za celý rok 2014,“ podotkla. Předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský uvedl, že neplánované ´přetoky´ elektrické energie byly způsobené často vysokou výrobou větrných elektráren na severu Německa, která směřovala na jih a východ Evropy.

S ochranou české přenosové soustavy souvisí výstavba transformátorů v Hradci u Kadaně. Byla zahájena loni na jaře a měla by být dokončena na konci letošního roku. ČEPS do ní vloží přes dvě miliardy korun. Společnost dnes uvedla, že rostoucí tranzitní zatížení má negativní vliv nejen na bezpečnost provozu, ale i na ztráty v tuzemské soustavě. Ty podle firmy loni činily jednu terawatthodinu (TWh), asi o pětinu více než v roce 2014.

„Velké fyzické toky z Německa a přes polskou soustavu měly souvislost také s nižším exportem České republiky. Ten loni oproti roku 2014 klesl téměř o čtyři TWh na 12,5 TWh,“ podotkl ČEPS.

Jedná se o neplánované přetoky elektrické energie způsobené často vysokou výrobou větrných elektráren na severu Německa, která směřovala na jih a východ Evropy

Společnost dále uvedla, že celkem vyrobily všechny zdroje v Česku za loňský rok téměř 84 TWh elektrické energie. Rekordní byla výroba v přečerpávacích vodních elektrárnách, která stoupla meziročně o víc než 20 procent na 1,3 TWh. Vzrostla i produkce fotovoltaických elektráren, a to asi o šest procent na více než 2,2 TWh. Z důvodu neplánovaných odstávek naopak došlo k výraznému snížení výroby na jaderných elektrárnách, a to téměř o 3,5 TWh oproti roku 2014. Energetický regulační úřad, který čísla také sleduje, statistiku za celý loňský rok zatím nezveřejnil.

ČEPS dodal, že maximální zatížení české přenosové soustavy (11.022 MW) bylo loni zaznamenáno 9. února, minimální (4.867 MW) pak ráno 2. srpna.