ČEPS volá po omezení přetoků energie v Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Provozovatelé přenosových soustav v Česku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku vyjádřili znepokojení nad neplánovanými toky energií ve střední Evropě, které přetěžují sítě. Navrhují rozdělení německého a rakouského trhu na menší části, aby se zátěž zmenšila. Operátoři to uvedli ve společném prohlášení na stránkách polského správce sítě PSE Operator.

Podle středoevropských operátorů souvisí neplánované toky energií zejména s obnovitelnými zdroji. Větrné elektrárny na severu Německa při zvýšení výroby často způsobují nadměrné zatížení české a dalších sítí, když energie putuje směrem k Rakousku.

Česká republika loni vyvezla nejvíce elektřiny právě do Rakouska, a to zhruba 10 terawatthodin. Na druhém místě bylo Německo s dovozem 9,4 TWh elektřiny.

Náhlé přetoky energie ale nepodléhají žádnému tržnímu mechanismu. Energetičtí experti často upozorňují, že Německo by ČR mělo za přenos energie ze severu na jih platit nemalé částky. Proto operátoři požadují rozdělení německého a rakouského trhu za účelem samostatného řízení neplánovaných energetických toků, uvedl server Patria s odvoláním na Bloomberg.

Český operátor sítě ČEPS se ve spolupráci s provozovateli sousedních přenosových soustav snaží dopředu identifikovat kritické situace, kdy soustava bývá nadměrně zatížena. Připustil také, že by v krajní nouzi mohl instalovat na hranici s Německem transformátory na omezení toků energie. Takové řešení by ale stálo kolem dvou miliard korun.