Češi budou s Američany rozvíjet malé jaderné reaktory

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)
Jaderná elektrárny Dukovany (ilustrační foto)
Jaderná elektrárny Dukovany (ilustrační foto)
ČEZ(ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Česká energetická skupina ČEZ a americká firma NuScale budou společně rozvíjet malé modulární jaderné reaktory, podepsaly dohodu o porozumění. Ve čtvrtek sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Společnosti podle něj mimo jiné budou sdílet technické poznatky z vývoje těchto zdrojů, posoudí také možnosti jejich uplatnění v podmínkách Česka i celé Evropy. Právě jaderné zdroje menšího výkonu označil premiér Andrej Babiš (ANO) letos na jaře za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v Česku.

NuScale patří ve vývoji malých modulárních reaktorů mezi světové lídry. Její projekt aktuálně prochází v USA licencováním, první komerční reaktor chce firma spustit v roce 2027 v Idahu na severozápadu Spojených států. ČEZ se otázce těchto zařízení dlouhodobě věnuje prostřednictvím své dceřiné firmy ÚJV Řež.

Zatímco například instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 megawattů (MW), vyvíjené malé reaktory jsou řádově menší - o výkonu jednotek, desítek, maximálně nižších stovek MW. Výhodou může být jejich předpokládaná sériová výroba a montáž přímo ve výrobních závodech. Zároveň je možné soustředit větší počet modulů v jedné lokalitě.

"Malé modulární reaktory mohou být budoucností jaderné energetiky. Jsem velice rád, že se ČEZ do jejich vývoje intenzivně zapojuje. Česká jaderná energetika byla vždy na špici a rozvoj malých modulárních reaktorů ve spolupráci s NuScale tuto pozici potvrzuje," uvedl ve čtvrtek vicepremiér a ministr průmyslu ČR Karel Havlíček (za ANO).

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše mohou malé modulární zdroje být do budoucna významnou alternativou, kterou nelze opomíjet. "Partnerství s NuScale je pro nás proto logickým krokem," podotkl. Otázky na možné parametry potenciálního malého reaktoru NuScale v ČR jsou podle ČEZ zatím předčasné, budou se řešit právě v rámci uzavřené spolupráce s americkou firmou.

"Osobně bych se za tuto cestu velice přimlouval," uvedl v dubnu na Evropském jaderném fóru v Praze k budoucímu využití malých jaderných reaktorů v ČR premiér Babiš. Odborníci upozorňují na to, že ve světě se tato zařízení teprve vyvíjejí, praktická zkušenost s jejich provozem téměř chybí. Babiš dodal, že je na Česku a Evropské unii, v jaké míře se budou v jejich rozvoji angažovat.

Podle loňských informací odborného serveru oEnergetice.cz jsou ve vývoji malých modulárních reaktorů aktivní USA, Kanada a Británie. Dodal, že podle databáze Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) je v provozu pouze jeden typ SMR. "Jedná se o indický těžkovodní reaktor s výkonem 220 MW s označením IPHWR-220. Jedná se o původně kanadský reaktor, který Indové v průběhu let vylepšili a úspěšně provozují 16 reaktorů této nebo odvozené konstrukce," dodal server.

Společnost NuScale očekává, že kompletní licenci v USA získá v září příštího roku. Konkrétně firma ověřuje vlastnosti malého bloku - modulu založeného na lehkovodním tlakovodním reaktoru s elektrickým výkonem 60 MW. Projekt předpokládá soustředění až dvanácti takových modulů do jedné elektrárny s instalovaným výkonem 720 MW.

NuScale má centrálu v Portlandu v Oregonu a pobočky v dalších pěti severoamerických městech a také v Londýně ve Velké Británii. Dlouhodobě se zabývá právě technologií malých modulárních reaktorů. Majoritním vlastníkem je společnost Fluor Corporation, globální inženýrská, dodavatelská a stavební firma s šedesátiletou historií v jaderné energetice.