Češi dodají elektrické tříkolky pro chorvatské metaře

Elektrická tříkolka Apache pro chorvatské metaře

Elektrická tříkolka Apache pro chorvatské metaře Zdroj: BP Lumen

Český výrobce elektrokol Apache Bicycles získal zakázku na 50 elektrických tříkolek pro chorvatské město Zadar. Kola, která uvezou běžnou popelnici, budou využívat místní metaři.

S nápadem na kolo pro metaře přišel chorvatský partner českého výrobce, který zjistil, že metaři v Zadaru používají šlapací sajdkáru, na které vozí popelnici. „Podařilo se mu získat vzorek a na základě toho jsme vyvinuli vlastní konstrukci a doplnili jí elektrosadou,“ vysvětlil Lukáš Bárta z firmy BP Lumen, která značku Apache vlastní. Cenu zakázky firma nesdělila, podobné tříkolky ale Apache pod názvem Etrike prodává za necelých 29 tisíc korun.

Prvním zákazníkem pro unikátní elektrokolo je právě město Zadar. Zakázka je nyní ve výrobě a do Chorvatska zamíří během podzimu. „Věříme, že na základě prvních recenzí se objeví i další zájemci,“ doufá Bárta.

Už nyní ale jedno speciální elektrokolo jezdí po ulicích Trutnova. „Máme to po ruce, takže jsme je požádali, aby vyzkoušeli, zda by to nebylo použitelné i v místních podmínkách,“ dodal Bárta s tím, že místní technické služby se zatím nerozhodly, zda elektrokolo také pořídí. Testování zároveň probíhá i v Polsku.

Na západě je plno, Apache chce na východ

Nákladní elektrokolo přitom není určení jen pro metaře. Chorvatským trhem je inspirovaná i druhá verze, kterou by podle představ podkrkonošského výrobce mohly využít například pokojské, které objíždějí bungalovy v kempech. Vývojáři z Úpice uvažují i o stavbě mobilního prodejního stánku.

Právě Chorvatsko je jednou ze zemí, na které se Apache v budoucnu hodlá zaměřit. „Západní trhy už jsou hodně nasycené, jsou tam etablované místní značky,“ vysvětluje Bárta jihovýchodní orientaci firmy. Díru na trhu vidí i v Polsku, na Slovensku a pobaltských státech.