Češi postavili v Etiopii pivovar za tři čtvrtě miliardy

Pivovar v Etiopii od ZVU Potez

Pivovar v Etiopii od ZVU Potez Zdroj: ZVU Potez

Česká společnost ZVU Potez dokončila realizaci pivovaru v etiopském městě Maychew Town. Hodnota zakázky dosáhla téměř 28 milionů eur. Moderní pivovar společnosti Raya Breweries bude slavnostně otevřen tuto neděli.

Celkový navýšený roční výstav pivovaru bude 600 tisíc hektolitrů ročně. Projekt zahrnoval výrobu a dodání kompletní technologie včetně stavebních prací a náhradních dílů. Součástí dodávky jsou také další technologické soubory nutné pro chod zařízení.

Na montáži zařízení se přímo na místě podíleli i zaměstnanci jak ZVU Potez, tak také její dceřiné společnosti DIO Hradec Králové. Realizace trvala 24 měsíců od podpisu kontraktu.

„Rovněž již proběhla první fáze školení místního personálu, další bude pokračovat po otevření pivovaru,“ vysvětlil generální ředitel ZVU Vladimír Čepelík.

Český sládek zůstane

Pivovar v severoetiopském městě Maychew Town, přibližně 650 km od hlavního města Addis Abeba, vytvoří přibližně 150 až 200 nových pracovních míst, a to jak v samotném provozu, tak v navázaných službách.

Z českých odborníků zůstane na místě Ladislav Pařízek, který bude pracovat jako hlavní sládek. Dodaná technologie patří mezi nejmodernější úsporná řešení v oboru pivovarnictví.

Využívá energie brýdových par ve varně k ohřevu vody, zachytává CO2 při procesu kvašení pro další technologická zpracování a také obsahuje systém pro snížení energetické spotřeby.

„Africký kontinent je pro nás velmi zajímavý, aktuálně máme rozpracované další obchodní příležitosti, u nichž vyhodnocujeme potenciál každého z investorů. Naše rozsáhlé reference v oboru pivovarnictví, kdy jsme již realizovali více než 200 pivovarů firmami z naší skupiny, nám umožňují pronikat na trhy od jižní Ameriky až po východní Asii,“ dodal Čepelík.