Česká Alba-Metal za první rok v USA už ztrojnásobila výrobu

Produkce jihomoravské firmy Alba-Metal

Produkce jihomoravské firmy Alba-Metal Zdroj: Alba.cz

Strojírenská firma Alba-Metal z Ladné na Břeclavsku před rokem otevřela pobočku v americkém státě Georgia a za toto období už ztrojnásobila výrobu, před několika dny zavedla třetí směnu a shání další zaměstnance. Tento příklad by prý měli v budoucnu následovat další jihomoravští výrobci.

„Zájem je především o spolupráci univerzit v technických oborech a o spolupráci se strojírenskými firmami, které se zabývají letectvím a kosmonautikou. Příkladem je zájem o spolupráci s První brněnskou strojírnou,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek po setkání se zástupci amerického státu Georgia.

Příští rok chce vyrazit na pracovní cestu do Atlanty společně s jihomoravskými podnikateli. „To už budeme chtít uzavírat konkrétní smlouvy,“ dodal Hašek.

Řekl také, že i s pomocí Georgie by mělo mít brněnské letiště lepší propojení se světem přes velký evropský uzel, o což se už několik let snaží letiště a nyní i kraj a Brno. „Novinku cestujícím budeme moct sdělit už během několika týdnů,“ naznačil Hašek.

Georgia a jižní Morava
Georgia je pro jižní Moravu hlavní partner z USA, první delegaci přivezl Novak před dvěma lety kvůli rozhýbání vzájemného obchodu. Před dvěma lety se pohybovala vzájemná obchodní bilance mezi Georgiou a Českem kolem 500 milionů dolarů (10,8 miliardy korun), přičemž dovoz se prakticky rovnal vývozu.