Česká Destila dodá Rusům technologie pro vaření piva

Zdroj: pivovar Samson

Slavkovská firma Destila získala významnou zakázku v Rusku. Odběrateli z města Iževsk dodá technologie pro pivovar za 25 milionů korun. Pro firmu, která se zabývá výrobou destilačních zařízení, je to největší letošní zakázka.

Kapacita nového pivovaru v Rusku, kam Destila dodá své zařízení, bude přes 10 tisíc hektolitrů. „Už jsme tam jeden pivovar dodávali, nyní stavíme nový,“ uvedl jednatel společnosti Jiří Hořava s tím, že podobný postup je pro firmu typický. Odběratelé po dobrých zkušenostech svoje zakázky rozšiřují.

Podle Hořavy boom počtu nových pivovarů a minipivovarů v Česku i na východě Evropy pokračuje. „Někdy se to ale bude muset zastavit, zatím tomu ale nic nenasvědčuje,“ uvedl Hořava. Zakázky má Destila zejména mimo ČR, například v Rusku, Polsku nebo na Slovensku.

U východní sousedů připravuje raritu. Pro zákazníka z Bratislavy bude montovat pivovar do výletní lodě, která kotví na Dunaji. „Také jsme pro stejnou firmu už jeden pivovar dělali. Tato zakázka je ale hodně netradiční. Myslím, že ani u nás nikdo nic podobného ještě nedělal,“ uvedl Hořava. V Česku bude firma montovat menší pivovar v Sobotíně na Šumpersku nebo Praze.

Přes sto milionů

Destila letos plánuje, že stejně jako v loňském roce překročí hranici stomilionových tržeb. Podle Hořavy převažují dodávky do zahraničí, jde zejména o stavby pivovarů. Vedle nich ale dělá i technologie pro pálenice. „Ty také jedou, letos jich bylo kolem šesti,“ dodal Hořava. Destila dodává kompletní technologie. V řadě případů pak její zákazníci žádají rozšíření.

Výrobou technologií pro pivovary se v Česku ale zabývá více firem, například strojírny ZVU Potez z Hradce Králové. Loni na podzim oznámily, že postaví v Etiopii pivovar za půl miliardy korun s roční kapacitou 600 tisíc hektolitrů piva.