Česká Destila má v Rusku zakázku za téměř 25 milionů korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Hrouda

Společnost Destila, která vyrábí technologie pro pivovary, má nové zakázky v Rusku. V Petrohradu postaví pivovar s kapacitou kolem 20 tisíc hektolitrů. Objem zakázky je kolem 900 tisíc eur (24,6 milionu korun). Pro firmu je to zatím největší letošní kontrakt.

Destile se v Rusku daří dlouhodobě. Před několika týdny pro odběratele z města Iževsk dodala technologie pro pivovar za 900 tisíc eur, nyní se budou montovat. Pro firmu to byla největší loňská zakázka. Obrat společnosti tak dosáhl na 120 milionů korun. „Náš obrat se dlouhodobě pohybuje kolem 100 milionů korun,“ uvedl jednatel společnosti Jiří Hořava.

Zakázky má Destila i na jiných místech Ruska. Dodá například minipivovar na Sibiř do města Barnaul, které leží na řece Ob. V Petrohradu má i menší zakázky. Firma tam loni dodala pět menších pivovarů pro jednu síť restaurací. „Zákazník má celkem 11 restaurací, nyní si objednal šestý,“ uvedl Hořava.

Ukrajinská krize nás nepostihla, tvrdí Destila

Podle jednatele zatím obchody Destily v Rusku nijak nepostihla krize na Ukrajině. „Berou české firmy jako odborníky a ví, že technologie jsou kvalitní,“ řekl Hořava. Dodávky zařízení jsou podle něj osvobozené od cla, za některé zařízení ale musí firmy platit DPH, což situaci v poslední době mírně komplikuje.

Destila má 65 zaměstnanců, sídlí v Brně, ale zařízení vyrábí i ve Slavkově u Brna, kde má také vlastní minipivovar. Letos má kontrakty kromě Ruska také ve Francii nebo Belgii. Začátkem letošního roku jeden její zákazník otevřel minipivovar na lodi v Bratislavě. Destila ale dodává i zařízení pro minipivovary v Česku. Příkladem je dnes otevřený minipivovar v Hustopečích na Břeclavsku.

Výrobou technologií pro pivovary se v ČR zabývá více firem, například strojírny ZVU POTEZ z Hradce Králové. Předloni na podzim oznámily, že postaví v Etiopii pivovar za půl miliardy korun s roční kapacitou 600 tisíc hektolitrů piva.