Česká stopa v Austrálii: Photon Energy chystá projekt obří solární elektrárny

Elektrárna v australském Leetonu

Elektrárna v australském Leetonu Zdroj: Photon Energy

Elektrárna v australském Leetonu
Elektrárna v australském Leetonu
Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
5
Fotogalerie

Mezinárodní fotovoltaická skupina s českými kořeny Photon Energy vyvíjí v Austrálii projekt obří solární elektrárny o instalovaném výkonu 316 megawattů (MW). V současné době se uskutečňuje administrativní proces, výstavba by mohla začít v roce 2019. 

Elektrárna má stát na pozemku o velikosti 590 hektarů nedaleko města Gunning ve státě Nový Jižní Wales. Photon Energy už nyní pracuje v Austrálii na přípravě dvou dalších solárních elektráren s celkovou kapacitou okolo 42 MW.

"Projekt v Gunning je zdaleka největší fotovoltaický projekt, který vyvíjíme," uvedl dnes ředitel Photon Energy Australia Michael Gartner. Podle firmy by v případě dokončení realizace šlo v dnešní době o jednu z největších solárních elektráren vůbec.

Instalovaný výkon všech solárních elektráren v Česku činil na konci loňského roku podle dat Energetického regulačního úřadu 2068 MW. Největší tuzemské solární parky mají instalovaný výkon kolem 40 MW.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo společnosti je v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, ve Švýcarsku a v Austrálii.

Společnost dosud postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 50 MW. Divize Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 200 MW, z toho skoro 100 MW v České republice.

Společnost loni vstoupila na alternativní trh pražské burzy. Její akcie jsou obchodovány na trhu Free Market, který není hlavním trhem burzy.

Více o energetice čtěte v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Premium Energie Česka • E15