Česká zbrojovka a Glock dodají pistole pro slovenskou policii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes/E15

Společnost Česká zbrojovka a rakouská firma Glock uspěly v tendru na dodávku pistolí pro slovenskou policii. Ministerstvo vnitra sdělilo, že nákup zbraní odstartuje příští rok. Podrobnosti o plánovaném počtu nakupovaných pistolí a hodnotě zakázky úřad neuvedl, tyto údaje by měly být známé po podpisu rámcových smluv s dodavateli.

Podle původních podmínek soutěže byla zakázka na dodávku zbraní pro policii a další ozbrojené složky na Slovensku rozdělena do dvou částí, a to na dodávku tří typů služebních pistolí v celkovém počtu 26 641 kusů a příslušenství a na dodání 20 tisíc pistolí s příslušenstvím pro zásahové jednotky.

Služební pistole bude podle Kaliňáka dodávat Česká zbrojovka, zbraně pro zásahové jednotky zajistí Glock. Slovenský ministr již dříve netajil sympatie právě k produkci zmiňovaných dvou výrobců.

Novými pistolemi chce ministerstvo vnitra přezbrojit policisty, z nichž většina používá zastaralé pistole CZ 82. Podle dřívějších informací část objednaných zbraní bude určena také pro vojáky a členy vězeňské stráže.

Česká zbrojovka loni získala zakázku od slovenského ministerstva obrany na dodávku útočných pušek BREN. Firma z Uherského Brodu spolu se slovenským partnerem MSM Martin loni otevřela na středním Slovensku závod na výrobu zbraní.