Čeští zbrojaři chtějí rozjet výrobu v Americe ještě letos. Pokud virus dovolí

Česká zbrojovka

Česká zbrojovka Zdroj: profimedia.cz

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík.
Generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík s chotí
Lubomír Kovařík, Česká zbrojovka
Prvních 505 pušek.Armáda převzala prvních505 útočných pušek CZ 805a dvě desítky granátometů.Zbraně poputují k vojákům do7. mechanizované brigádya 4. brigády rychlého nasazení.Česká zbrojovka Uherský Brodspolečně s Meoptou Přerovmají do konce roku 2013 dodatarmádě téměř osm tisíc těchtopušek za 1,1 miliardy korun
7
Fotogalerie

Česká zbrojovka hodlá odstartovat práce na svém americkém výrobním závodu ještě do konce letošního roku. I tak půjde o významné zpoždění oproti původnímu plánu, a to přinejmenším o několik měsíců. Spuštění amerického byznysu mají pomoci peníze, které chce firma získat ze vstupu na pražskou burzu.

Načasování investice v řádu vyšších desítek milionů dolarů může ovšem posunout případné prohloubení koronavirové pademie. "Značně limitujícím faktorem jsou již několik měsíců trvající omezení cestování mezi Evropou a Spojenými státy. Náš investiční záměr však pokračuje, o vývoji projektu průběžně informujeme naše partnery v čele s guvernérem státu Arkansas,” uvádí pro deník E15 šéf České Zbrojovky Lubomír Kovařík. V závěru roku by měly v arkansaském Little Rocku začít přípravné práce.

Investice v zahraničí dává smysl i expertům. “Postavit nový výrobní závod ve Spojených státech je zcela racionálním krokem v rozvoji byznysu České zbrojovky. Využití kapacit v Uherském Brodě je ostatně nyní téměř na 100 procentech,” říká portfolio manažer Conseq Martin Pavlík.

Výrobní závod v Americe podle něho umožní České zbrojovce ucházet se o armádní zakázky v Americe. “Poptávka po zbraních a registracích k držení zbraní z důvodů rostoucích nepokojů ve Státech letos zaznamenala další růst,” dodává Pavlík. 

 

Koronavirus ale uherskobrodskou zbrojovku ovlivnil nejen v oblasti cestování do USA. Pandemie podle firmy zkomplikovala subdodávky některých dílů od zahraničních dodavatelů. 

Zbrojovka se proto snaží pokrýt výpadky z vlastních zdrojů, byznysu se však potíže s dodávkami nedotkly. “Museli jsme hledat náhradní způsoby dopravy, které byly dražší a v některých jasných případech žádná alternativa neexistovala. Naše obchodní aktivity však po celou dobu jarní vlny pandemie probíhaly nepřerušeně a stále probíhají,” dodává Kovařík. 

Investici by nemělo ohrozit ani podzimní výsledek amerických prezidentských voleb. “Zbraně jsou a zřejmě zůstanou v americké ekonomice důležitějším tématem než v Evropě, a to bez ohledu na vítěze letošních prezidentských voleb,” uvádí ekonom UniCredit Pavel Sobíšek s tím, že při případném prohloubení bariér mezinárodního obchodu může být přítomnost závodu na území Spojených států pro firmu dalším plusem.

Česká zbrojovka na počátku září oznámila záměr získat vstupem na burzu až čtyři miliardy korun. Ačkoli cílem jsou až čtyři miliardy korun, zájem investorů je zatím nejasný.