Česká zbrojovka investuje v Peru, začne tam montovat pistole

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun. Zdroj: ctk

Prvních 505 pušek.
Armáda převzala prvních
505 útočných pušek CZ 805
a dvě desítky granátometů.
Zbraně poputují k vojákům do
7. mechanizované brigády
a 4. brigády rychlého nasazení.
Česká zbrojovka Uherský Brod
společně s Meoptou Přerov
mají do konce roku 2013 dodat
armádě téměř osm tisíc těchto
pušek za 1,1 miliardy korun
Česká armáda dostane
prvních 500 útočných pušek ČZ 805 od České zbrojovky
v polovině července. Původně to mělo být v listopadu.
Do konce roku jich má mít armáda přes 3500. Armáda si
objednala dohromady téměř osm tisíc pušek za 1,1 miliardy
korun. Česká zbrojovka dodá vojákům i 600 samopalů ČZ
Škorpion. Firma slaví 75 let od svého založení.
Puška
Lubomír Kovařík
5
Fotogalerie
Pistole uherskobrodské České zbrojovky se budou montovat v Peru. V armádním závodě FAME v Limě byl otevřen samostatný prostor pro jejich montáž a opravy. Česká zbrojovka dodala vybavení, nástroje a v minulých měsících vyškolila technický personál, řekla mluvčí společnosti Hana Smilková.

„Jedná se o první investiční spolupráci mezi českou a peruánskou firmou v perspektivním oboru obrana a o první případ zahájení technologické spolupráce České zbrojovky Uherský Brod v celém regionu Latinské Ameriky,“ uvedla obchodní manažerka společnosti pro Latinskou Ameriku Marcela Riosová.

Podle Smilkové se výrobní spolupráce včetně dalších transferů know-how a licencí má v následujících 15 letech postupně prohlubovat. „Přidaná hodnota vytvořená v Peru tak poroste až k 40 procentům,“ dodala Smilková.

Česká zbrojovka loni zvýšila tržby o jedno procento na rekordních 3,4 miliardy korun. Letos očekává jejich další růst na 3,85 miliardy korun. Firmě se povedl návrat na trh ozbrojených složek a dařilo se jí také v USA, řekl nedávno generální ředitel Lubomír Kovařík. Tradiční český výrobce v minulém roce vyrobil a prodal 250 tisíc zbraní, typově převládaly pistole s celkovou produkcí 105 tisíc kusů.

Zbrojovka exportuje 70 procent své produkce do 97 zemí světa. Klíčovým trhem jsou pro ni kromě Evropy i Spojené státy americké, což je nejdynamičtěji se rozvíjející trh. Zatímco před pěti lety dodala zbrojovka do USA zboží za 200 milionů korun, v loňském roce už za 950 milionů.

V Evropě se firmě před třemi lety podařilo zastavit pokles obchodu a od té doby výrazně roste, Afrika byla naopak před třemi lety nejsilnější a od té doby spíše klesá. V Asii, Jižní Americe a Austrálii k výraznějším výkyvům nedochází, tržby jsou zde celou dobu vyrovnané.

Devadesát procent akcií zbrojovky patří společnosti EHC CZUB, SE, kontrolované René Holečkem, zbylých deset procent členům představenstva. Firma zaměstnává kolem 1800 lidí.