Česká ZVVZ sníží v Číně emise tepláren, chce tam dál expandovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Strojírenská skupina ZVVZ Group z Milevska získala zakázku na snížení emisí z tepláren v Šen-jangu, sedmimilionovém hlavním městě provincie Liao-ning na severovýchodě Číny. V zemi firma založila koncem loňska dceřinou společnost ShenYang. Jde o novou strategii ZVVZ, která plánuje více expandovat do zahraničí. Cenu zakázky firma nechce zveřejňovat.

ZVVZ upraví komíny tepláren v Šen-jangu tak, aby odpovídaly novým emisním normám. „Není vyloučeno, že první teplárny zvládneme ekologizovat ještě letos po skončení topné sezony,“ uvedl generální ředitel ZVVZ-Enven Engineering ze skupiny ZVVZ Group Tomáš Dunovský.

Nově založená dceřiná společnost ShenYang bude v Číně působit s označením Jie vej jie, což v překladu znamená Čech čistý pomoc. „Smlouva pro nás ale znamená především přístup na obrovský trh. Čínští partneři nám pomohou. Klíčové komponenty a know-how na čistění průmyslových spalin ale bude naše a do Číny ho budeme exportovat,“ uvedl Dunovský.

Podle Ma Siao-lunga, předsedy představenstva partnerské inženýrské společnosti Liaoning Qingyuan Environmental Protextion Group, která se věnuje čistění vzduchu a vody, by zakázky měly postupně mířit i do dalších provincií. „Budeme spolupracovat hlavně v oblasti odsíření zplodin a odpadních plynů. V obou českých teplárnách jsem viděl, že produkce ZVVZ je velmi precizní, doslova hodinářská. Některé věci bude ale třeba upravit podle čínských podmínek,“ uvedl Ma Siao-lung.

Umístění tepláren

Systém dodávek tepla v Šen-jangu je založen na malých teplárnách, kterých je více než 600 a velmi zatěžují životní prostředí. Od roku 2015 přitom v Číně platí nové ekologické standardy. „Plány vznikly na státní úrovni a my je pomáháme ve městě realizovat a škodliviny dostat na dané emisní limity,“ uvedl generální sekretář šen-jangské teplárenské asociace Liou Chung-tchao. Asociace zastřešuje 248 teplárenských společností.

Podle generálního ředitele holdingu ZVVZ Group Miloslava Máchy je vstup na čínský trh součástí strategie, jejímž cílem je posílit postavení ZVVZ jako dodavatele odsíření, odprášení a odlučování průmyslových spalin v zahraničí.

Konec velkých zakázek v Česku

„V české energetice opravdu velké zakázky pomalu končí a v Rusku a na Ukrajině se potýkáme s propadem tamních ekonomik, a tedy i omezením těchto ekologických investic. V Číně jsme nyní nejdál, ale aktivní jsme i v Polsku, Kazachstánu či Turecku,“ vyjmenoval šéf holdingu.

Společnost ZVVZ-Enven Engineering ve firmě ShenYang vlastní stoprocentní podíl. Po Rusku a Ukrajině jde o její třetí dceřinou firmu v zahraničí. S loňskými tržbami 1,6 miliardy korun je Enven největší ze šesti firem holdingu ZVVZ Group. Vedle zařízení na odsíření, odprašování a odlučování pevných a plynných emisí dodává rovněž vzduchotechnická zařízení pro jaderné elektrárny.