České pivo je vůči ruským opatřením imunní. Zatím

pivní sudy (ilustrační foto)

pivní sudy (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Ani dlouhodobý boj ruské vlády proti alkoholismu, ani jarní anexe Krymu Ruskem a aktuální opatření Putinovy vlády jako odveta za protiruské sankce kvůli angažování se na východě Ukrajiny se zatím - na rozdíl od jiných komodit - nedotkly tuzemského pivovarnictví. Rusko je přitom pro české pivo jedním ze čtyř největších zahraničních odbytišť.

Kvůli zájmu o české značky například Heineken ČR na jaře - po dalších pivovarech z velké pětky Prazdroji a Staropramenu - spustil licenční výrobu svých Krušovic.

„Zatím jsme žádný aktuální výkyv v objednávkách piva na následující měsíce nezaznamenali. Export našich piv do Ruské federace se vyvíjí i v posledních dnech v souladu s plánem,“ řekl deníku E15 generální ředitel Tradičního pivovaru v Rakovníku, pro který je export značek Pražačka a Černovar do Ruska jednou z hlavní exportních aktivit, Jiří Kovář. „Nicméně je si třeba uvědomit, že pivo zatím nebylo na seznamu problematických komodit a navíc zatím uplynulo jen velmi krátké období po vyhlášení sankcí,“ dodal.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Euro Jan Hrouda

Pivovary ale situaci bedlivě monitorují. „Situaci a dopad sankcí na jednotlivé naše odběratelské trhy, včetně Ruska, velmi intenzivně sledujeme a vyhodnocujeme možný dopad. Zatím se však jedná o předběžné odhady a spíše vývoj příštích týdnů a měsíců ukáže skutečný vliv,“ uvedla mluvčí tuzemské jedničky Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

Sankce nepocítila ani tuzemská čtyřka, budějovický Budvar, spíše opačně. „Prodej nám neklesá a nikdo nám smlouvu nevypověděl, naopak jednáme o prodloužení spolupráce,“ podotkl mluvčí Budvaru Petr Samec. Problémy zatím nepocítil ani Rodinný pivovar Bernard.

Velmi dobrý "zvuk" českého piva

České pivo má v Rusku i díky vazbám z minulosti velmi dobrý zvuk. To je výhoda oproti některým jiným pivovarům. Například světová jednička Anheuser Busch InBev nedávno oznámila, že uzavře v Rusku jeden ze svých sedmi pivovarů a celkem třetí za posledních několik let. Vše kvůli tužším regulacím prodeje alkoholu, kterými ruská vláda již dlouhodobě bojuje proti alkoholismu v zemi.

Loni tuzemské pivovary vyvezly do Ruské federace zhruba 216 tisíc hektolitrů českého piva, což je meziročně zhruba o procento více. V roce 2012 bylo Rusko čtvrtým největším trhem pro export českého piva s podílem 6,7 procenta. To je o 1,3 procentního bodu více než v roce 2011. Více Češi vyvezli jen do Německa, na Slovensko a do Polska.