České strojírny dodaly do KLDR pivovar

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Aleksander Razumny Nordgarden via Flickr

Strojírny ZVU Potez z Hradce Králové dodaly do Severní Koreje pivovar. Roční výrobní kapacita zařízení je do 60 tisíc litrů piva. Pivovar bude sloužit ve městě Rason na severu KLDR v průmyslové zóně na hranicích s Čínou a Ruskem. Uvedl to deník Dnes.

Zástupci Korejců podle obchodního ředitele firmy ZVU POTEZ Martina Kováře oslovili hradeckou firmu přímo s tím, že by měli zájem vyrábět pivo českého typu. „Díky tomu byl pro nás vstup na jejich trh jednodušší. Už sami měli představu, co přesně chtějí a jaký typ piva mají vařit. Náš sládek připravil recepturu a naučil je vařit,“ uvedl.

Sankce proti KLDR prý dodávku ovlivnily jen minimálně. „Kvůli určitým vývozním restrikcím jsme měli problém s mikrobiologickým filtrem, který vůbec nebylo možné do pivovaru dodat. To jsme ale operativně vyřešili,“ uvedl Kovář. Hradecká firma Korejcům dodala i slad, chmel a pivovarské kvasnice na půlroční provoz. Kvůli nestabilní elektrické síti v KLDR byla součástí kontraktu i dodávka elektrocentrály.

ZVU Potez
Strojírny ZVU Potez vyrábějí zařízení pro potravinářský, chemický a energetický průmysl. Předloni měly tržby 650 milionů korun. Loni na podzim strojírny oznámily, že postaví v Etiopii pivovar za půl miliardy korun s roční kapacitou 600 tisíc hektolitrů piva

České strojírenství čeká na nové impulsy