České zbrojovce hrozí ztráta ruského odbytu. Přišla by o 200 milionů

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole Zdroj: Michael Tomes, E15

Na bitvu sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem zřejmě také doplatí uherskobrodská Česká zbrojovka. Embargo na vývoz zbraní totiž ohrožuje export mysliveckých pušek. Pro Českou zbrojovku to představuje možnou 200milionovou ztrátu.

Ačkoliv jde jen o dílčí trh pro odbyt uherskobrodských zbrojařů, stejně by výpadek tržeb pocítili. „Celkový podíl vývozu naší společnosti do Ruska činí asi sedm procent tržeb, tedy asi 200 milionů korun,“ říká E15.cz generální řiditel České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík.

Jestli o peníze skutečně přijde, se česká firma dozví až po té, co proběhne klasifikace zboží, které do Ruska vyváží. Pořád totiž není jasné, jestli bude pod embargo spadat. „Přesný dopad na naši společnost zatím neznáme. Do Ruska vyvážíme lovecké a sportovní zbraně, ale i náhradní komponenty do turbovrtulových letadel,“ pokračuje Kovařík.

U loveckých a sportovních zbraní je situace diskutabilní nejvíce. Na jedné straně jde nesporně o zbrojní zboží, na straně druhé, lovecké pušky by při boji plně vyzbrojených složek neměly velký význam.

Masivní expanze

Kdyby na ně přesto dopadlo embargo Evropské unie, výpadek tržeb by si musela firma nahradit zvýšením odbytu do jiných zemí. S tím ale zřejmě nebude problém. Česká zbrojovka letos ohlásila expanzi do Polska i na Slovensko. Spouští výrobu v Brazílii a bojuje o několikamiliardové kontrakty na dodávky zbraní pro francouzské, slovenské a polské ozbrojené složky.

Vedení firmy však nevylučuje ani to, že bude v případě finančního dopadu evropských sankcí žádat kompenzace od státu, nebo Evropské unie. „Tuto situaci budeme řešit, až se celá situace vyjasní. V tuto chvíli k tomu nemáme možnost zaujmout konkrétní stanovisko,“ dodal Lubomír Kovařík.