Česko a další země regionu chtějí americký plyn, tlačí na uvolnění vývozu

ilustrační foto (ropný tanker Haima)

ilustrační foto (ropný tanker Haima) Zdroj: wikimedia.org

Státy střední a východní Evropy včetně Česka i Slovenska chtějí spolupracovat s americkými energetickými společnostmi na vytvoření aliance, která by ve Washingtonu prosazovala uvolnění amerických omezení na vývoz plynu. Napsal to vlivný americký týdeník National Journal. Spojené státy mají díky prudkému růstu těžby z břidlic přebytky plynu a jeho těžaři usilují o růst exportu.

Ke vzniku koalice pojmenované LNG Allies pomáhají energetické organizace America's Natural Gas Alliance a American Petroleum Institute. Podle časopisu by se jí kromě Česka a Slovenska měly účastnit Rakousko, Polsko, Maďarsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Chorvatsko, Slovinsko a Řecko.

„Tyto země jsou stále velmi silně závislé na Rusku a mají velký zájem o vstup na trh LNG. Usilují nejen o plyn z USA, ale i o dobré obchodní vztahy,“ řekl nejmenovaný organizátor koalice.

Nad vývozem zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA si zachovává federální vláda zpřísněný dohled. Prodej do zemí, které mají s USA dohodu o volném obchodu, se sice schvaluje automaticky, u ostatních zemí ale musí ministerstvo energetiky rozhodnout, zda je export v národním zájmu.

Někteří zákonodárci a firmy zejména z petrochemického sektoru, pro něž je zemní plyn hlavní surovinou, tlačí na vládu, aby povolení k vývozu LNG omezovala. Bojí se, že plyn by po prudkém zlevnění z minulých let mohl opět zdražit a být méně dostupný.

Prudký nárůst těžby břidlicového plynu výrazně zvyšuje konkurenceschopnost amerického průmyslu. O uvolnění vývozu naopak usiluje americké Národní sdružení průmyslových výrobců a energetický sektor.