Česko chce ladit jadernou energetiku s USA. Má jít o mírovou spolupráci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reprofoto E15

Česká republika chce spolupracovat v oblasti výzkumu jaderné energetiky se Spojenými státy americkými. Zkušenosti si mají předávat odborníci, školy i podnikatelé. Spojené státy by tak byly po Rusku a Francii další zemí, se kterou Česko jaderný výzkum bude ladit.

Dohodu mezi oběma zeměmi v pondělí schválila vláda. „Předmětem dohody je zvláště výzkum a vývoj v oblasti jaderného štěpení, případně spolupráce v otázkách možností aplikace, oblast vývoje a rozvoje technologií a experimentální vývoj v jaderné oblasti nebo otázky jaderné bezpečnosti,“ sdělil serveru E15.cz tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Filip Matys.

Dodal, že zásadní bude i výměna informací o hlavních mezinárodních problémech týkající se jaderné energie.

V rámci České republiky se projektu chtějí zúčastnit například Centrum výzkumu Řež či sdružení technických vysokých škol CENEN. Z americké strany jde například o Národní laboratoře spadající pod ministerstvo energetiky Spojených států a univerzity.

O finanční stránku projektů by se mělo podle Matyse postarat ministerstvo školství. „Využít lze také další tituly podpory společných projektů, například v rámci podpory inovací nebo podpory exportu z rozpočtové kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu,“ dodal.