Česko podpoří vystavovatele na veletrhu v Číně

Šanghaj

Šanghaj Zdroj: profimedia

Škoda Kamiq
2
Fotogalerie

Čeští vývozci dostanou na listopadovém veletrhu v Šanghaji státní podporu přes agenturu CzechTrade. Celkem by se mohla vyšplhat na půl milionu korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu přislíbilo finančně podpořit české vývozce, kteří budou v listopadu vystavovat na prvním ročníku největšího mezinárodního veletrhu dovozců v Šanghaji. Účast českých firem organizuje agentura CzechTrade.

Svaz průmyslu a dopravy očekává, že na veletrhu bude nakonec vystavovat nejméně deset tuzemských firem. Největší zájem je o potraviny a zemědělské produkty a také o hi-tech a pokročilé technologie.

„Předpokládáme, že stát každé firmě zaplatí náklady na pronájem stánku, které činí zhruba padesát tisíc korun, v celkovém součtu by se tak jednalo minimálně o půl milionu korun,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy František Chaloupecký. Pro české exportéry bude k dispozici pět set metrů čtverečních výstavní plochy.

Kromě vystavovatelů do Číny vyrazí vládní speciál s prezidentem Milošem Zemanem a zástupci čtyř desítek firem. Kolik účastníků ale s podnikatelskou misí poletí, není jasné. „Záležet bude na kapacitě vládního speciálu, očekáváme ale, že zájem bude větší, než budeme schopni pokrýt,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Obchod Česka s ČínouObchod Česka s Čínou|E15

Česko má s Čínou obrovský obchodní deficit. Číňané do tuzemska vyvážejí zhruba 8,5krát více zboží než české firmy do říše středu. Zatímco dovoz z Číny loni dosáhl 475 miliard korun, tuzemský vývoz jen 56 miliard. V prvním letošním čtvrtletí se navíc rozdíl ještě prohloubil.

Přesto jsou podle Hanáka firmy, jimž se v Číně mimořádně daří. Mimo zavedených firem jako Škoda Auto nebo Home Credit mezi ně patří například strojírenská firma TOS Varnsdorf, výrobce nemocničních postelí Linet, výrobce luxusních pian a klavírů Petrof anebo automobilka Tatra.