Česko restartuje obchod s Ruskem, zájem je o energetiku nebo strojírenství

rekordman. Největším projektem, který loni do Ruska pojistila exportní pojišťovna EGAP, je zakázka za téměř tři miliardy korun pro českou inženýrskou firmu Chemoproject Nitrogen. Jde o projektování a modernizaci chemičky na výrobu hnojiva pro ruskou společnost PhosAgro v Čerepovci.

rekordman. Největším projektem, který loni do Ruska pojistila exportní pojišťovna EGAP, je zakázka za téměř tři miliardy korun pro českou inženýrskou firmu Chemoproject Nitrogen. Jde o projektování a modernizaci chemičky na výrobu hnojiva pro ruskou společnost PhosAgro v Čerepovci. Zdroj: ˇFoto PhosAgro

Po více než třech letech získají čeští exportéři do Ruska opět podporu na nejvyšší úrovni. Česko a Rusko obnovují činnost mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci. Dnes a zítra budou jednat o konkrétních exportních příležitostech a o další spolupráci ministři průmyslu obou zemí a sejdou se i zástupci desítek firem.

„Mezivládní komise mají v prostoru bývalého Sovětského svazu pro firmy klíčový význam. Rakušané, Slováci či Maďaři se s Rusy na mezivládní úrovni už sešli,“ říká výkonný ředitel Komory SNS František Masopust.

Rusko sužuje recese a západní ekonomické sankce. Poptávka po cizím zboží klesla jednak kvůli snaze ruské vlády preferovat domácí výrobky, jednak kvůli propadu kurzu rublu a horší dostupnosti úvěrů pro ruské firmy. Český export do Ruska meziročně klesl o 30 procent na 78 miliard korun.

„Pro Česko jsou pořád v Rusku atraktivní oblasti jako energetika, strojírenství nebo ochrana životního prostředí. Rusové mají zájem na budování společných podniků, do nichž by české firmy přinesly vlastní výrobní technologii,“ dodává Masopust.
Obnovení práce komise považuje za návrat k normálním vztahům.

rekordman. Největším projektem, který loni do Ruska pojistila exportní pojišťovna EGAP, je zakázka za téměř tři miliardy korun pro českou inženýrskou firmu Chemoproject Nitrogen. Jde o projektování a modernizaci chemičky na výrobu hnojiva pro ruskou společnost PhosAgro v Čerepovci.rekordman. Největším projektem, který loni do Ruska pojistila exportní pojišťovna EGAP, je zakázka za téměř tři miliardy korun pro českou inženýrskou firmu Chemoproject Nitrogen. Jde o projektování a modernizaci chemičky na výrobu hnojiva pro ruskou společnost PhosAgro v Čerepovci. | ˇFoto PhosAgro

Pro firmy je fungování komise důležité i pro případ, že v Rusku narazí na problémy, které lze efektivně řešit právě na mezivládní úrovni. Podobně její restart vítá také exportní pojišťovna EGAP. „Potřebujeme s ruskou stranou projednat několik sporných obchodních případů a doufáme, že jednání komise přispějí k jejich řešení,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny Hana Hikelová. Kvůli potížím se splácením bude muset EGAP restrukturalizovat třicet obchodních případů.

EGAP loni pojistil český export do Ruska za sedm miliard korun. Pojištění pro firmy zdražilo, protože Rusko se posunulo do rizikovější čtvrté skupiny zemí. Ruské odběratele si nyní EGAP i české firmy musí důkladněji prověřovat.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se chce vrátit k dřívější praxi, kdy se mezivládní komise scházela každý rok. „Český export se snažíme od začátku uvalení sankcí na Rusko udržet, protože tento trh je pro české podnikatele mimořádně zajímavý a důležitý,“ říká mluvčí úřadu Filip Matys.