Českokrumlovský výrobce chladicí techniky Hauser vykázal rekordní tržby

Firma Hauser vyrábí chladicí nábytek a techniku

Firma Hauser vyrábí chladicí nábytek a techniku Zdroj: ČTK

Firma Hauser, která v Kaplici vyrábí chladicí techniku, měla v uplynulém hospodářském roce duben 2017 až březen 2018 tržby 2,19 miliardy korun. Meziročně stouply o 15 procent. Poprvé měla tržby přes dvě miliardy. Zisk po zdanění firmě klesl o 15 procent na 187,1 milionu. Firma se 400 zaměstnanci v minulém finančním roce investovala 57,2 milionu. Vyplývá to z její výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Některým zaměstnancům nabízí plat 55 tisíc korun.

V uplynulém hospodářském roce převládala ve výrobě chladicí zařízení se zabudovanými agregáty s přírodními chladivy. Firma zprovoznila novou montážní linku mrazící techniky. I když je výroba zařízení se zabudovanými agregáty technologicky náročnější, narostla výroba o deset procent, uvádí společnost. Koncem hospodářského roku vybudovala firma v expediční hale regálový systém pro skladování hotových výrobků, kapacita skladu stoupla o polovinu. Produktivita závodu meziročně vzrostla o čtyři procenta.

V minulém hospodářském roce investoval Hauser 57,2 milionu korun. Firma také koupila pozemek pro novou administrativní budovu v Českých Budějovicích a zahájila projekční práce. V aktuálním hospodářském roce chtěla rozšířit automatickou linku na výrobu plechových polotovarů.

Loni na podzim byla průměrná mzda dělníků bez započtení práce přesčas a benefitů 29 450 korun. Firma stále hledá nové zaměstnance, technologům na zpracování plechů nabízí plat 55 tisíc korun, seřizovačům CNC strojů 30 tisíc až 40 tisíc korun. Vyplývá to z firemní nabídky pozic.

Hauser patří vedle firem jako Engel nebo Isotherm k největším zaměstnavatelům v regionu. Firma, jejíž centrála je v rakouském Linci, působí v Kaplici od roku 1992. Zpracovává hlavně plechové díly. Asi 70 procent výrobků tvoří chladicí přístěnné regály, kterých za rok Hauser vyrobí 40 kilometrů, jejich počet každoročně roste o 20 procent. Přes 90 procent zboží jde na export po Evropě.