Českou energetiku bude řídit jaderný nadšenec

František Pazdera

František Pazdera Zdroj: e15

Na jednom z nejdůležitějších úřednických postů v zemi se v příštích dnech chystá výměna stráží. Náměstka ministra průmyslu pro energetiku Tomáše Hünera vystřídá František Pazdera – tedy muž s pověstí jaderného nadšence, který čelí kritice kvůli tomu, že podporuje megalomanský a nerealistický rozvoj atomové energetiky v Česku. Se zprávou o výměně přišel jako první server Česká pozice.

František Pazdera, který dosud působil v elektrárenské společnosti ČEZ, je podle mnoha zdrojů hlavním autorem pracovních verzí nové energetické koncepce, které unikly na veřejnost. Všechny počítají s mohutným rozvojem jádra, v Česku by do roku 2050 mělo vzniknout až čtrnáct nových jaderných bloků.

Dobře informované zdroje upozorňují, že Pazdera by podobný scénář nepřipravoval, kdyby k tomu neměl politické zadání. Masivní rozvoj jaderné energetiky v Česku má podporu občanských demokratů včetně premiéra Petra Nečase a ministra průmyslu Martina Kocourka, ale třeba i šéfa hospodářského výboru sněmovny Milana Urbana (ČSSD). Ten ovšem připouští, že vybudovat čtrnáct bloků se asi nepodaří. Plány, podle nichž má jaderná energetika dosáhnout podílu až 90 procent na výrobě elektřiny, jsou podle všeho nadsazené schválně, aby čeští zastánci jádra mohli vybojovat přinejmenším většinový podíl.

Tomáš Hüner, který je významnou postavou české energetiky i díky svému dřívějšímu působení na manažerských postech firem, zřejmě zůstane šéfem dozorčí rady společnosti ČEPS a nově také Operátora trhu s elektřinou (OTE).

Hüner v minulosti čelil výtkám kvůli tomu, že si nebral diplomatické servítky. Netajil se názorem, že je třeba prolomit limity těžby uhlí už v době, kdy se k tomu Kocourkův úřad z politických důvodů oficiálně nehlásil. Také připouštěl, že sázka na jádro může narážet na bariéry včetně náročné výstavby, provozu a vysokých investičních nákladů, které se nicméně bohatě vrátí.

Riziko viděl i u dostavby dvou bloků jaderné elektrárny v Temelíně. „Byl bych šťastný jak blecha, kdyby se dokončily, ale bohužel těch obtíží bude tolik, že to může dopadnout i opačně,“ řekl Hüner letos v dubnu v rozhovoru pro E15.

Posila z Řeže a firmy ČEZ

František Pazdera (62) působil od roku 1972 v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, v letech 1993–2008 byl jeho předsedou představenstva a generálním ředitelem. Poté pracoval v největší tuzemské energetické firmě ČEZ, kde byl až dosud zástupcem ředitele divize Výroba pro vědu a výzkum. Nedávno se stal také tajemníkem vládní Rady pro energetickou a surovinovou strategii.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.