Český Papcel pokračuje v tažení Evropou, začne vyrábět v Itálii

Papcel

Papcel Zdroj: Papcel

Společnost Papcel z Litovle na Olomoucku v září zahájí v Itálii výrobu strojů pro papírenský průmysl, aby uspokojila rostoucí poptávku v zahraničí. Papcel si kvůli tomu pronajal závod nedaleko Turína, který patří italské společnosti Comecart z koncernu Burgo Group. Finanční ani další podrobnosti transakce vedení Papcelu nezveřejnilo.

„Akvizicí Papcel zkrátí dodací termíny a rozšíří svůj výrobní program. Výhodou závodu ve městě Cuneo je zejména jeho lokalizace a napojení na hlavní evropské trasy a jeho blízkost přístavu. Zjednoduší se přeprava a manipulace zboží zejména k zákazníkům v zámoří,“ uvedla mluvčí firmy Martina Pavlíková.

V pronajaté továrně bude Papcel od září vyrábět válce a jiné rotačně obráběné výrobky velkého rozměru či opracovávat rozměrné konstrukce pro papírenské stroje. Část moderní technologie litovelská firma odkoupila.

Italská společnost Comecart byla založena v roce 1980. Působila jako výrobce a dodavatel strojů pro papírenský průmysl a servisní společnost pro skupinu papíren Burgo Group. Závod ve městě Cuneo se vedení společnosti Comecart rozhodlo pronajmout.

Směr románské země

Papcel postupně expanduje do zahraničí. V roce 2012 využil insolvence španělského konkurenta Gorostidi a koupil jeho obchodní značku i know-how. Litovelský podnik by díky tomu měl posílit pozici na zahraničních trzích a snížit náklady na výzkum a vývoj nových papírenských strojů. Loni Papcel převzal francouzského konkurenta ABK. Společnost ABK Groupe své obchodní aktivity nyní zaměří hlavně na trh jihovýchodní Asie a Severní Ameriky. Papcel bude prodávat ve východní Evropě a Latinské Americe.

Podnik Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií.

Dodávky hlavně na východ

Předloni Papcel zvýšil tržby meziročně o pět procent na 898 milionů korun z předcházejících 853 milionů. Více než 70 procent tržeb získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo opět Rusko, za kterým následovalo Bělorusko, ve kterém firma získala obří zakázku na stavbu a vybavení papírenského závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,9 miliardy korun).

Výsledky loňského hospodaření společnost Papcel zatím nezveřejnila. Její vedení pro rok 2014 plánovalo dvanáctiprocentní růst tržeb na rekordní miliardu korun. Majitelem Papcelu je podnikatel David Dostál.