Český víceúčelový dron Primoco se výrazně prosazuje v zahraničí

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský Zdroj: Michael Tomes, E15

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský
Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský
Lom Velká Amerika
Lom Velká Amerika
Lom Velká Amerika
19
Fotogalerie

Primoco UAV SE, která tento rok odstartovala sériovou výrobu modelu One 100 s maximální vzletovou hmotností 100 kilogramů, přichází s novým modelem One 150. Hlavním rozdílem oproti předchůdci je motor s výkonem 50 koní, který umožňuje dostup letounu nad 5 000 metrů a vyšší množství užitečné zátěže.

„Letoun nyní zdokonalujeme nejen po stránce výkonu, ale i v technologiích. Mezi klíčové výhody patří  plně automatický vzlet, let podle letového plánu a plně automatické přistání. Přičemž v jakékoliv fázi letu může pilot provést změnu či manévr. Všechny tyto prvky výrazně zvyšují bezpečnost letového provozu,“ říká Ladislav Semetkovský, generální ředitel a zakladatel společnosti. Letoun je navíc schopen nést přídavné zařízení dle zaměření mise, například radarové systémy, kamerové systémy či speciální elektroniku. Předpokládaný počet dodávek letounů v roce 2017 bude 50 strojů.

V prvním čtvrtletí roku 2017 společnost plánuje zavedení satelitní komunikace, která je vhodná prospojení s letounem na moři a v odlehlých částech světa, kde je standardní rádiové pokrytí limitující.

Zájem o bezpilotní letouny Primoco UAV, je pro jejich variabilní využití v rozmanitých průmyslových, zemědělských i bezpečnostních oblastech. Zákazníky má společnost zejména v Ruské federaci, Kazachstánu, Číně, JAR, Beninu, Chile, Maltě, Finsku a dalších zemích. V Rusku a Číně kromě toho pokračuje příprava licenční výroby.

Primoco UAV SE byla i letos oceněna v žebříčku “Českých 100 Nejlepších”, tedy 100 nejúspěšnějších českých firem v oblasti inovací, rozvoje, a to v kulturních, vědeckých i technologických disciplínách.